Economie

Hoge Raad blijft bij wanbeleid Fortis

DEN HAAG (ANP). Fortis heeft zich rond de overname van ABN Amro schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

6 December 2013 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 07:30

Het hoogste rechtscollege verwierp vrijdag een cassatieverzoek van Fortis tegen een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer. Die oordeelde vorig jaar dat Fortis in de periode 2007-2008 een te rooskleurig beeld schetste van de eigen financiële situatie. Het Belgisch-Nederlandse concern paste zich niet op tijd aan de verslechterende omstandigheden aan en hield informatie over dreigende tegenvallers lang achter. Daarmee was er sprake van wanbeleid.

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De rechter draaide vorig jaar ook de decharge van het bestuur, zoals die in 2008 door de aandeelhoudersvergadering werd verleend, deels terug. Dat betekent dat de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid door het Fortisbestuur vast te stellen in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot de nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging zette Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

De VEB heeft een misleidingszaak aangespannen tegen Ageas (de Belgische opvolger van Fortis) en de voormalige bestuurders. De belangenvereniging hoopt dat die zaak uiteindelijk leidt tot schadevergoedingen voor aandeelhouders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer