Nederland doorstaat storm en hoogwater
RIJSWIJK (ANP). Met het verwaaien van de storm donderdagavond dienden zich de volgende spannende uren aan, die van het hoogwater. Springtij, neerslag en wind dreven het waterpeil op vele plekken tot ongekende hoogte. De gevolgen vielen echter mee.
Voor het eerst sinds 2007 besloot Rijkswaterstaat de Oosterscheldekering te sluiten. Ook de waterkering in de Hollandsche IJssel ging dicht. Het peil van het water reikte in Zeeland uiteindelijk tot een top van 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau sinds de Watersnoodramp van 1953. Inspecties wezen uit dat de situatie nooit kritisch werd.
Ruim 100 medewerkers van de waterschappen controleerden langs de Westerschelde en de Noordzeekust uitvoerig maar er werd geen ernstige schade geconstateerd. Bij daglicht wordt vrijdagochtend alles nog eens bekeken. Gedurende de nacht werd op meer plekken verscherpt toezicht op dijken en andere waterkeringen uitgevoerd. Dat was onder meer het geval bij Hoek van Holland, de Friese Waddenkust en Oost-Groningen. Bij Delfzijl piekte het water tot 4,82 meter, een halve meter meer dan was aangenomen. Maar nergens ontstond groot gevaar.
Een nooddijkje onder de Botlekbrurg bezweek ’s nachts over een lengte van 3 meter, maar de overlast bleef beperkt. Even verderop, in Rotterdam, stroomde onder meer het water het Noordereiland op, waar het tot kniehoogte reikte. Rond 9 uur vrijdagochtend was de situatie weer normaal. Ook in Dordrecht, waar het centrum traditioneel snel last heeft van hoogwater, viel het mee. Het water kwam tot de kaderand. De aan de bewoners van het centrum uitgedeelde zandzakken hoefden niet te worden gebruikt.
Het KNMI beëindigde donderdag in de loop van de avond het weeralarm. De storm ging ’s avonds na 20 uur liggen. De gevolgen van de storm lijken enorm mee te vallen. De brandweer rukte binnen 24 uur 4585 keer uit wegens overlast. Verzekeraar Interpolis meldde echter dat het totale schadebedrag dat van de storm van oktober, 31 miljoen euro, niet zal overtreffen. Het ging vooral om schade aan gebouwen, zoals afgerukte dakpannen en gesneuvelde ruiten.
Het door NS en Arriva donderdagmiddag gestaakte treinverkeer in het noorden volgde vrijdagochtend weer de normale dienstregeling. Ook op Schiphol was de situatie de ochtend na de storm weer nagenoeg normaal. Het verkeer op de snelwegen had vrijdag alleen nog aan de kust en rond het IJsselmeer last van windstoten.