Kamer botst met Dijsselbloem over bankenunie
DEN HAAG (ANP). Een meerderheid in de Tweede Kamer is het onder aanvoering van regeringspartij de VVD erg oneens met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over een wezenlijk onderdeel van de Europese bankenunie. De liberalen willen, gesteund door CDA, PVV en SP ‘nationaal afgebakende fondsen’ voor banken.
Het kabinet houdt juist vast aan een Europees fonds met ‘nationale compartimenten’. Zeker in de eerste periode moet een uitwisseling van die compartimenten mogelijk zijn, vindt Dijsselbloem.
VVD-Kamerlid Mark Harbers kreeg donderdag steun van het CDA en de SP bij het indienen van een motie in de Kamer. Onder meer de PVV, ChristenUnie en de SGP stemden er vervolgens ook voor. PvdA en D66 waren er op tegen.
Dijsselbloem was het met delen van de uitgebreide motie eens, maar had in het debat alvast aangekondigd dat hij de in zijn ogen onverstandige delen van de oproep gewoon niet zal uitvoeren.
Hij had er in het debat op gewezen dat wat Nederlandse banken in het Nederlandse compartiment storten in eerste instantie ook alleen voor Nederlandse banken bedoeld is. Maar, gaf hij toe, bij een beetje crisis is zo’n compartiment leeg en dan zou de rekening weer naar de belastingbetaler gaan, wat nou juist niet de bedoeling van de bankenunie is. Dan is het lenen over de grenzen van compartimenten heen beter, vindt Dijsselbloem. En dat geldt zeker in de eerste periode dat de fondsen nog maar nauwelijks gevuld zijn.
De VVD wil dat dergelijk lenen tussen de nationaal afgebakende fondsen hooguit gebeurt als het land garant staat voor terugbetaling. Harbers denkt dat de verschillen tussen hem en Dijsselbloem niet zo groot zijn. „We vinden allebei dat eerst de aandeelhouders en beleggers moeten betalen bij problemen en niet de belastingbetaler. Maar er is een verschil van inzicht over hoe we dat bereiken. De minister denkt aan een pot geld in Brussel of Frankfurt, wij willen dat niet. Maar als de nood aan de man komt, dan kan er geleend worden over de grenzen van de fondsen heen.”