Weinig extra agressie door rookverbod treinen
Het rook-verbod in de meeste treinen veroorzaakt weinig extra agressie. Wel schelden rokende passagiers af en toe conducteurs uit, maar daar blijft het bij.
Dat hebben de vakbonden en de ondernemingsraad van de spoorwegen donderdag gezegd. Ze verwachten wel dat veel reizigers op de overkapte stations blijven roken, hoewel het daar vanaf 1 januari ook niet meer mag.
De Nederlandse Spoorwegen hebben al ongeveer 85 procent van de treinen rookvrij gemaakt. Eind november mogen passagiers in geen enkele coupé nog een sigaret opsteken.
De vervoerder is inmiddels ook begonnen met het rookvrij maken van de overkapte stations. Reizigers mogen daar alleen nog maar bij een speciale zuil roken. De NS wil zo voldoen aan de Tabakswet die op 1 januari ingaat.
FNV Bondgenoten heeft begin dit jaar de NS-directie nog gewaarschuwd voor een te streng rookbeleid. Dat zou extra agressie veroorzaken. Bestuurder A. van den Berg geeft nu echter toe dat het allemaal mee lijkt te vallen. „Er zijn af en toe scheldpartijen, maar van fysiek geweld is geen sprake.”
Toch wil de bestuurder nog steeds dat de NS de rookcoupés in de trein houdt, „maar dan met een heel goede ventilatie.” Dat kost de vervoerder veel geld, aldus Van den Berg, maar reizigers die willen roken kunnen wat hem betreft wel meer voor hun kaartje betalen.
Ook de vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC ziet geen grote problemen door het rookverbod. „Het blijft bij af en toe een scheldpartij”, zei bestuurder D. Cijs. Zelf heeft hij meegemaakt dat een „raar figuur” met een schroevendraaier de dichtgemaakte asbak probeerde te openen. Opvallend is volgens Cijs dat steeds meer reizigers tijdens de stops op de stations in de open deur nog snel even een sigaret roken.
Conducteurs proberen er geen halszaak van te maken als iemand in een rookvrije trein toch rookt. Ze schrijven niet gelijk een boete uit, maar vragen eerst vriendelijk of de sigaret uit kan, zei de voorzitter van de ondernemingsraad van NS Reizigers, J. Velthuis. Als de reiziger tegenstribbelt, kan de conducteur de spoorwegpolitie inschakelen. De boete bedraagt 46 euro.
De handhaving van het rookverbod op het station wordt lastig, omdat het onmogelijk is alle perrons te overzien, stellen de bonden en de OR. Reizigers accepteren volgens OR-voorzitter Velthuis wel dat er niet meer in de treinen kan worden gerookt, maar ze zien niet in waarom het niet meer op de stations is toegestaan.