Radicale partijen aan kop in Noord–Ierland
Veel Noord–Ieren hebben in de verkiezingen voor de regionale Assemblee woensdag hun stem gegeven aan de radicale protestantse en katholieke partijen. Volgens de eerste officiële resultaten hebben de Democratische Unionistische Partij (DUP) van de radicale dominee Ian Paisley en de politieke tak van de IRA, Sinn Fein, gewonnen.
In het kiesdistrict Belfast North gaat de DUP aan kop, gevolgd door Sinn Fein, die de gematigde katholieke Sociaal Democratische en Labour Partij (SDLP) naar de derde plaats heeft gedrukt.
De Ierse staatsomroep RTE liet 1500 kiezers buiten het stembureau ondervragen. Sinn Fein zou 20 procent van de stemmen halen en de SDLP zou achterblijven met 16 procent van de stemmen. De DUP heeft volgens de peiling evenveel stemmen gekregen als de gematigde protestante Unionistische Partij (UUP) van voormalig premier David Trimble (beide 25 procent).
De Britse premier Blair en zijn Ierse ambtgenoot Ahern ontmoeten elkaar vrijdag in Wales om de resultaten te bespreken. De verkiezingsuitslag zou een ernstige streep door de rekening betekenen voor het vredesproces in Noord–Ierland. Paisley heeft steeds ronduit geweigerd een regering te vormen met Sinn Fein en eist dat het Goede Vrijdag–akkoord wordt opgebroken. Dat akkoord maakte in 1998 een einde aan tientallen jaren strijd tussen de katholieken en protestanten, die aan 3600 mensen het leven kostte.
Het akkoord voorzag in de oprichting van de Assemblee, met beperkte bevoegheden, en een ministerraad. De strijdende partijen beloofden op termijn de wapens in te leveren. Die belofte veroorzaakte echter problemen in het vredesproces, omdat de IRA in de ogen van de protestanten onvoldoende over de brug kwam. De Britse regering schortte het zelfbestuur tot vier keer toe op om het vredesproces vlot te trekken. De regionale verkiezingen van woensdag geven de Noord–Ieren het roer weer in eigen handen.