AFM: fraude Easy Life in 2007 nog niet bekend
AMSTERDAM (ANP). De omvang van oplichting van beleggers door het Helmondse bedrijf Easy Life was in 2007 nog niet zo duidelijk dat er kon worden gewaarschuwd of ingegrepen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Openbaar Ministerie (OM) hebben dat dinsdag gezegd in een rechtszaak waarin ze door 275 gedupeerden worden beschuldigd van nalatigheid.
De boze beleggers hebben de autoriteiten aansprakelijk gesteld voor hun schade. Ze claimen dat de toezichthouders niks deden terwijl al heel snel duidelijk was dat hun inleg niet werd geïnvesteerd. Nadat de AFM op 27 februari 2007 aangifte deed en oplichting vermoedde werd er niet gewaarschuwd en werd er nog ongeveer 28 miljoen euro belegd. De vier directeuren werden in september 2008 aangehouden voor fraude. „De aangifte is anderhalf jaar blijven liggen”, concludeerde dinsdag advocaat Rob Silvertand namens de gedupeerden.
„De AFM wist in 2007 niet van de aard en omvang van de oplichting, kan geen onderzoek doen naar oplichting en is niet bevoegd er voor te waarschuwen. De waarschuwing dat Easy Life de prospectusverplichting had overtreden had het publiek niet geattendeerd”, zei advocaat Bruno van Ravels.
‘Vage aanwijzingen’ en ‘geruchten’, waren voor het OM op het moment van de aangifte onvoldoende om meteen in te grijpen, zei landsadvocaat Cécile Bitter. „Zo eenvoudig is het niet. Easy Life was in 2007 een bloeiend bedrijf met 40 werknemers. Te vroeg optreden was juist heel schadelijk voor betrokkenen, personeel én beleggers. En ook met de kennis van nu is er adequaat opgetreden” aldus de advocate.
De toezichthouders vinden dat ze niet aansprakelijk zijn en dat een verband met de schade niet is vastgesteld. De beleggers zijn bovendien zelf verantwoordelijk voor hun riskante beleggingskeuze, menen ze. „De schade is voor hun rekening.”
De rechtbank in Amsterdam doet op 19 februari uitspraak.
De vier directeuren werden vorig jaar veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De hoofdverdachten Frans O. en John W. kregen ieder 4,5 jaar celstraf. Hun hoger beroep loopt nog.