’Gemeente Tilburg liet veiligheidsbeleid op zijn beloop’
De gemeente Tilburg heeft in de afgelopen vijf jaar het veiligheidsbeleid in de stad in grote mate op zijn beloop gelaten. Dat concludeert de Commissie Veilig Samenleven in het rapport De sociale (on)veiligheid in Tilburg.
Volgens het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de Tilburgse criminoloog C. Fijnaut, is in Tilburg wel het nodige ondernomen om de criminaliteit terug te brengen maar was er te weinig regie om resultaat te boeken. „Het punt is dat gaandeweg zowel het overzicht over wat er allemaal werd ondernomen verloren is gegaan als de gerichte concentratie van de middelen op een daadwerkelijke beheersing van de voornaamste problemen", schrijft Fijnaut.
Samen met een aantal collega–onderzoekers heeft hij het rapport opgesteld in opdracht van de gemeente Tilburg. In het onderzoeksrapport oordeelt Fijnaut hard over gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM). Hij constateert onder meer dat Tilburg zich de afgelopen maanden schuldig maakte aan een „frustrerende vorm van windowdressing" waarbij wel plannen werden gemaakt om de criminaliteit en overlast aan te pakken, maar waarbij niet duidelijk werd of er ook mensen en middelen beschikbaar zijn om deze plannen uit te voeren.
De gemeente, de politie en het OM presenteerden een aantal maanden geleden een plan om criminele veelplegers aan te pakken. Ook werden twee gebieden in de stad aangewezen waar preventief mag worden gefouilleerd.
Het 180 pagina’s tellende rapport schetst een somber beeld van de veiligheid in Tilburg. Als het gaat om vermogens– en geweldscriminaliteit had in 2002 één op de negen Tilburgers te maken met dit soort misdaad. „Naar het oordeel van de commissie rechtvaardigen deze cijfers het oordeel dat de stad in de sfeer van de sociale onveiligheid te kampen heeft met een relatief ernstig probleem."
Om Tilburg veiliger te maken, doet de commissie een groot aantal aanbevelingen. Kernwoorden daarbij lijken samenwerking en communicatie. Een speciale manager die zich binnen de gemeente met de veiligheid bezighoudt, moet daarbij volgens Fijnaut een grote rol spelen. Ook de politie moet de organisatie verbeteren. De commissie pleit voor integratie van rechercheurs in wijkteams en districtsrecherche in één recherchedienst.
LET OP E M B A R G O