„Weg met de regering!”
KIEV (ANP/DPA). Zelfs sneeuw en ijskou weerhouden betogers in Oekraïne er niet van hun protesten uit te breiden. „Weg met de regering!”, klonk het maandag opnieuw op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev.
Prowesterse betogers, met in hun midden bokskampioen en politicus Vitali Klitjsko, houden het plein bezet met barricades en tenten. Activisten van de oppositie zitten in de kantoren van de burgemeester en de vakbonden. Demonstranten omsingelden maandag ook het belangrijkste regeringsgebouw, waar het Oekraïense kabinet samenkomt.
De normaal gesproken verdeelde oppositie protesteert al dagen massaal tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om onderhandelingen over een associatieverdrag met de Europese Unie af te breken en de banden met Rusland aan te halen. Een andere eis van de betogers is de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko.
Zondag waren zelfs zo’n 350.000 mensen op de been. Dat was de grootste demonstratie sinds de zogeheten Oranjerevolutie van 9 jaar geleden. Toen trokken de prowesterse krachten aan het langste eind.
De Oekraïense premier Mikola Azarov liet maandag weten dat de situatie in zijn land uit de hand loopt. Hij zei dat tijdens een ontmoeting met westerse ambassadeurs. Hij is naar eigen zeggen achter een plan van de oppositie gekomen om het parlement te bezetten. De oppositie heeft de „illusie” te geloven dat zij de heersende orde omver kan werpen, aldus Azarov.
President Viktor Janoekovitsj op zijn beurt riep de betogers op het vreedzaam te houden: „Slechte vrede is beter dan goede oorlog.” Hij riep zowel het volk als de politie op zich aan de wet te houden.
De Russische president Vladimir Poetin ziet de hand van het buitenland in de protesten. „Mensen van buiten” hebben de protesten aangezwengeld, liet hij weten. Volgens hem zijn de betogingen een poging om de legitieme regering van het land aan het wankelen te brengen.
Rusland is fel gekant tegen toenadering tot de EU door Oekraïne, dat op de scheidslijn ligt van Oost en West. De politiek in Oekraïne zelf is verdeeld in een pro-Russisch en een prowesters kamp.
Toch heeft Oekraïne te kennen gegeven weer met de EU in gesprek te willen over toenadering. President Janoekovitsj vroeg maandag in een telefoongesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, of Brussel een delegatie wil ontvangen om te praten over een associatie- en vrijhandelsverdrag.