Binnenland

Lagere straffen en vrijspraak overval juwelier

DEN HAAG (ANP). Voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann in april 2012 zijn maandag Sandro G. en Ziya B. in hoger beroep veroordeeld tot lagere celstraffen. Schutter Sandro G. kreeg tien jaar, mede-overvaller Ziya B. moet acht jaar de cel in.

2 December 2013 09:53Gewijzigd op 15 November 2020 07:24
Vrouwe Justitia. beeld ANP
Vrouwe Justitia. beeld ANP

Hun chauffeur Lasha G. werd vrijgesproken. Volgens het gerechtshof is niet zeker dat wist hij van de plannen om de juwelier te overvallen.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden voor Sandro G. 16 jaar celstraf. Tegen Ziya B. en chauffeur Lasha G. eiste het OM celstraffen van 14 jaar. Bij de rechtbank kregen zij respectievelijk 13, 11 en 5 jaar celstraf.

Sandro G. werd na de overval in Georgië gepakt, nadat hij zich bij de autoriteiten had gemeld. B. hield zich schuil in de Haagse Schilderswijk. Ze pleegden de overval omdat ze schulden hadden. Politie en justitie verspreidden in de dagen na de overval in de media beelden van de twee overvallers. Het gerechtshof vindt niet dat dit tot minder straf moet leiden.

Wel hield het hof er rekening mee dat beide mannen pas 19 jaar waren toen zij de overval pleegden. Toen was hun emotionele, sociale en morele ontwikkeling „nog niet voltooid”. De overvallers betuigden spijt. En dat was oprecht, vindt het hof. Ook daarom valt de straf lager uit. Daarnaast hebben G. en B. „nooit beoogd Stratmann van het leven te beroven”.

De overval in duurde maar een paar minuten. Ziya en Sandro gingen de winkel binnen, keken wat rond en trokken toen hun wapens. De buitendeur ging automatisch op slot door een beveiligingssysteem. Toen de overvallers geen andere uitgang konden vinden en Stratmann pepperspray gebruikte, schoot Sandro G. op de juwelier.

Lasha G. zette de twee af, wachtte op hen tijdens de overval en bestuurde de vluchtauto na de overval. Hoewel er in het dossier wel aanwijzingen zijn dat Lasha G. moet hebben geweten dat Ziya en Sandro een overval pleegden, ontbreekt daarvoor het overtuigende bewijs. Daarom sprak het hof hem vrij.

Het OM noemde de uitspraak teleurstellend. Het was juist in hoger beroep gegaan omdat justitie de opgelegde straffen bij de rechtbank te laag vond. Bovendien vindt het OM dat er wel degelijk bewijs is dat Lasha G. van de plannen op de hoogte was. „We gaan het arrest bestuderen en nadenken of we in cassatie gaan”, zei een woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer