Binnenland

Veel meer huiselijk geweld dan gedacht

De politie krijgt jaarlijks ruim 100.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Dat is volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) veel meer dan gedacht. Bij huiselijk geweld gaat het om mishandeling, (poging tot) verkrachting, stalking, bedreiging, poging tot doodslag en ruzie.

ANP
27 November 2003 16:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Slechts 12 procent van de bevolking meldt huiselijk geweld bij de politie, zo blijkt volgens het NPI uit onderzoek. De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op een landelijke meting die de politie in heel Nederland op 5 november hield. Die dag riepen 336 mensen de hulp van de politie in voor gewelddadig gedrag in huis.

Een landelijk registratiesysteem moet inzicht gaan geven in de aard en omvang van huiselijk geweld. Alle politiekorpsen zullen vanaf 1 januari de meldingen registreren.

Huiselijk geweld vraagt volgens het NPI meer aandacht van de samenleving. Minister Donner (Justitie) kondigde vorige week aan dat hij op zoek gaat naar extra geld voor gemeenten die de bestrijding van huiselijk geweld ter hand nemen.

„Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving, met meer slachtoffers dan enige andere vorm van geweld", zei burgemeester Cohen van Amsterdam dinsdag tijdens een bijeenkomst in het kader van de Internationale Dag tegen Huiselijk Geweld. Het Openbaar Ministerie presenteerde daar cijfers waaruit bleek dat vorig jaar in Amsterdam drie keer zoveel mensen voor de rechter moesten verschijnen voor huiselijk geweld dan in 2001.

Jaarlijks zijn ongeveer 40.000 mensen in de hoofdstad, het grootste deel vrouwen, slachtoffer van huiselijk geweld. De Amsterdamse politie heeft inmiddels meer dan 2000 agenten een training gegeven hoe ze moeten omgaan met huiselijk geweld.

De gemeente Den Haag zet een centraal advies– en meldpunt Huiselijk Geweld op, waar vanaf maart gevallen van huiselijk geweld kunnen worden gemeld. Per 1 januari kunnen mensen uit Den Haag en omgeving er al mishandeling van ouderen melden. De gemeente Den Haag en de andere gemeenten in de regio Haaglanden krijgen een coördinerende rol om de samenwerking tussen de betrokken partijen, zoals de politie en hulpinstellingen, te bevorderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer