Economie

„Philips zet grote stap digitalisering zorg”

AMSTERDAM (ANP). Philips is er als eerste medisch elektronicabedrijf in geslaagd een volledig digitaal PET-scanapparaat te ontwikkelen. Deze levert aanzienlijk scherpere beelden dan de bestaande analoge machines, waardoor er een veel duidelijker beeld van de patiënt ontstaat, moeilijk zichtbare tumoren kunnen worden opgespoord en diagnoses met meer zekerheid kunnen worden gesteld.

2 December 2013 06:48Gewijzigd op 15 November 2020 07:24

Volgens Philips-topman Frans van Houten is sprake van een grote doorbraak in de digitalisering van de zorg, die Philips een flinke voorsprong geeft op concurrenten. „We liggen een heel eind voor”, stelde hij in een toelichting op de innovatie, die zondag tijdens het toonaangevende radiologiecongres in Chicago wordt gepresenteerd. „Er is concurrentie, maar voor zover ik weet gaan zij nog niet iets vergelijkbaars doen.”

De digitale PET-scan is een van de twee innovaties die Philips in Chicago presenteert. De andere is een nieuwe CT-scan, die in staat is het kleurenspectrum van röntgenstralen te detecteren. De nieuwe scan kan gedetailleerde kleurenafbeeldingen leveren, waar tot op heden uitgebreide verdere bewerkingen voor nodig waren. Deze geven een arts aanzienlijk meer inzicht in de situatie dan de gebruikelijke afbeeldingen in grijstinten.

Ziekenhuizen hebben grote interesse in de apparaten, gaf Van Houten aan. „Bij presentaties aan toonaangevende ziekenhuizen en andere opinieleiders was iedereen bijzonder te spreken over de kwaliteit die we bieden. Bijna iedereen gaf aan geen gebruik meer te zullen maken van analoge machines als ze deze technologie ter beschikking zouden hebben.” Deze bijeenkomsten hebben al geleid tot offertes, aldus Van Houten.

Philips, dat 40 procent van zijn omzet uit medische apparaten haalt, heeft grote verwachtingen van de digitalisering van de zorg. Die zorgt er ook voor dat bevoegde artsen via zogeheten cloudoplossingen op hun computer of tablet direct toegang hebben tot de benodigde gegevens van patiënten.

„Het zorgt voor de integratie van data”, gaf Van Houten aan. „Gegevens liggen in ziekenhuizen vaak op de verkeerde plaats in een dossiermap. Wij maken ze beschikbaar op elke plaats en elk moment dat ze nodig zijn. Daarbij geven we de chirurgen met nieuwe technologie ogen in het lichaam van de patiënten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer