Generale synode CGK in tien besluiten
NUNSPEET. De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) werd donderdagmiddag voorlopig gesloten. Tien besluiten op een rij.
- Moderamen. De generale synode, bijeengeroepen door de kerk van Urk-Maranatha, vergaderde in de Oenenburgkerk in Nunspeet. De afgevaardigden kozen ds. D. Quant uit Huizen tot voorzitter (preses), ds. P. D. J. Buijs uit Ede tot tweede voorzitter (assessor), ds. J. G. Schenau uit Goes tot eerste scriba en dr. M. J. Kater uit Sint-Jansklooster tot tweede scriba. Samen vormden zij het bestuur (moderamen) van de synode.
Theologische Universiteit Apeldoorn. De synode gaf groen licht aan de oprichting van een brede orthodox-protestantse universiteit in Apeldoorn of een andere plaats. Andere theologische opleidingen mogen aanhaken. Dr. A. Huijgen werd benoemd tot universitair hoofddocent systematische vakken, dr. M. J. Kater tot universitair hoofddocent gereformeerde praktische theologie. Aan prof. dr. A. Baars werd emeritaat verleend.
Kerkelijke samenwerking. De CGK stellen hun kansels open voor alle predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland die zich „in de uitoefening van hun ambt verbonden hebben aan de gereformeerde belijdenissen.” Omgekeerd mogen predikanten van de CGK voorgaan binnen de Protestantse Kerk. De CGK beëindigen hun kandidaat-lidmaatschap van de Raad van Kerken. Het beleid is te weinig in overeenstemming met de gereformeerde belijdenis, aldus de generale synode. De gesprekken met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) worden voortgezet. In het overleg zullen „geschilpunten” aan de orde komen, die onder meer de binding aan de belijdenis, de vrouw in het ambt en homoseksualiteit betreffen. Samenwerkingsgemeenten mogen slechts in noodgevallen niet-christelijke gereformeerde ambtsdragers afvaardigen naar de classis. Die krijgen dan de rol van adviserend lid en hebben dus geen stemrecht.
Zending. De CGK gaan zich oriënteren op de mogelijkheden van zending in Europa. Ze zullen ook kijken naar de wijze waarop missionaire projecten van gereformeerde kerken in Europa ondersteund kunnen worden. Er komt een steunfonds voor ‘arme’ zendingsgemeenten in Nederland.
Financiën. De generale synode stelde de afdracht of omslag per kerklid vast op 34,45 euro per jaar. Dat is 1,05 euro meer dan voorheen. De bijdrage aan de emeritikas wordt verhoogd van 29,50 euro naar 30,00 euro.
Diaconaat. Christelijk-gereformeerde diakenen hebben op dit moment te veel uitvoerende taken. Ze moeten de gemeente meer stimuleren en toerusten tot en voorgaan in dienstbetoon, vindt de synode.
Instructies. Op de synodetafel lag een aantal zogeheten instructies. Het dopen van pleegkinderen werd door de synode onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De CGK gaan een studie verrichten naar de vraag of het karakter van de gereformeerde eredienst zich verdraagt met het gebruik van dans en drama in de erediensten.
Homoseksualiteit. De generale synode ging unaniem akkoord met een studierapport over homoseksualiteit en homorelaties. Daarin erkennen de CGK dat er in het verleden te weinig specifieke aandacht is geweest voor pastoraat aan homo’s in de kerk. Tegelijkertijd stellen de CGK in het document dat seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht zonde is. Er is een handreiking opgesteld die homoseksuele gemeenteleden wil „bijstaan hun weg te gaan bij het Woord van God en hun plaats te hebben in de gemeente van Christus.”
Nascholing. Predikanten moeten verplicht een nascholingsprogramma gaan volgen. Beginnende predikanten krijgen een mentor toegewezen.
Vervolgzitting. De synode buigt zich in een vervolgzitting in januari over de toekomstplannen van de Theologische Universiteit Apeldoorn. De roepende kerk van de volgende generale synode, in 2016, is Nunspeet. De vergaderingen zullen opnieuw plaatsvinden in de Oenenburgkerk.