Binnenland

AID neemt 100 inheemse vogels in beslag

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandag bij een vogelhandelaar in West–Brabant ruim honderd inheemse vogels inbeslaggenomen. De AID, die dat donderdag meldde, vermoedt dat de dieren uit het wild afkomstig zijn.

ANP
27 November 2003 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Tegen de vogelhandelaar is proces verbaal opgemaakt. Een woordvoerster van de AID wilde niet zeggen waar hij woont. In Nederland mag alleen worden gehandeld in gekweekte inheemse vogels, die daarbij een naadloos gesloten pootring moeten hebben. De vogels die in beslag zijn genomen, waren geringd met vervormde of te grote ringen. Een deel van de vogels had hierdoor beschadigde poten.

De AID, die in samenwerking met de politie in actie kwam, denkt dat de vogels in het wild zijn gevangen en later zijn voorzien van vaste en te grote pootringen. Die ringen zijn vervolgens met een tangetje kleiner geknepen zodat ze om de poot blijven hangen, aldus de inspectiedienst.

De vogels zijn ondergebracht bij een opvangcentrum om aan te sterken. Het gaat om de soorten Europese kanarie, Geelgors, Putter, Goudvink, Barmsijs, Sijs, Vink en Groenling. Zodra dat kan, worden de dieren weer losgelaten in de natuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer