Binnenland

„Kwelwater oplossing voor problemen bij gebied Veenendaal”

VEENENDAAL. Natuur en landbouw kunnen in het gebied Binnenveld bij Veenendaal en Rhenen prima samen blijven gaan wanneer er gericht gebruik wordt gemaakt van het kwelwater dat in het gebied aanwezig is. Een doorbraak in een jarenlange impasse lijkt daarmee mogelijk. Het oorspronkelijke idee om het waterpeil van De Grift met 20 centimeter te verhogen kan dan van tafel.

Van onze correspondent
27 November 2013 11:08Gewijzigd op 15 November 2020 07:19

Trots presenteerden de provincies Gelderland en Utrecht en het waterschap Vallei en Veluwe dinsdagavond een beheerplan voor het Binnenveld. Alles is gericht op bescherming van enkele gebieden in het Binnenveld: De Hel en De Blauwe Hel en de Bennekomse Meent (tezamen 113 hectare) met bijzondere natuur als blauwgrasland en trilveen. Gemeenten, waterschap en landbouworganisaties verzetten zich tegen waterpeilverhoging om de ingrijpende consequenties daarvan voor de landbouw in het Binnenveld en bedrijventerreinen en woonwijken in Veenendaal.

„Het waterschap gaf de aanzet voor deze andere benadering”, zei gedeputeerde Van Dijk. Het schap schakelde adviesbureau Royal HasKoningDHV in. Dat stelt nu voor het kalkrijke kwelwater in het gebied te benutten. Dat is regenwater van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe dat naar het Binnenveld is gestroomd en daar 40 meter onder veenlagen ligt opgeslagen.

Door putten te slaan, kan het kwelwater naar boven worden gehaald en onder de oppervlakte via transportleidingen in de bodem van de natuurgebiedjes worden gebracht, aldus adviseur Stroet. Verder worden sloten in de natuurgebiedjes gedempt of afgedamd om te verhinderen dat het water wegstroomt.

Er moet wel wat gebeuren in het Binnenveld, zei Stroet. Vooral in de zomer is de grondwaterstand in de natuurgebiedjes te laag. De bodem verzuurt en de natuur gaat achteruit. De te beschermen flora gedijt met het kwelwaterplan nog beter dan bij een waterpeilverhoging, aldus Stroet, en er is beduidend minder ”natschade” in de omringende landbouwgebieden (voor slechts 70 in plaats van 380 hectare). In een deel van bedrijventerrein Nijverkamp, naast De Hel en De Blauwe Hel, wordt de grondwaterstand hoger, maar volgens Stroet kan er met drainage veel worden verholpen.

„Dit alternatief doet precies wat we willen”, zei gedeputeerde Krol. „De natuurgebiedjes worden beschermd –beter dan met waterpeilverhoging– en de omgeving ondervindt er minder schade van. Dat de natuur moet worden beschermd, ligt in Den Haag en Brussel vast. Als we niets doen, gaat het Binnenveld op slot en kunnen bedrijven er niets meer. Met het alternatief blijft er in de toekomst ontwikkelruimte voor de landbouw.”

Heemraad Veldhuizen wees op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), maatregelen die in het voorjaar bekend worden gemaakt om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. „Als we nu geen stappen zetten, is het door de PAS over en uit voor de landbouw en de indus­trie in en bij het Binnenveld.”

Het nieuwe plan is aanzienlijk goedkoper dan waterpeilverhoging. Er hoeft veel minder geld aan grondaankoop te worden besteed. Het kwelwatersysteem kost 1,7 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer