Grote Kerk in Lisse weer open
Commissaris van de Koningin J. Franssen van Zuid-Holland heropent vanavond de Grote Kerk aan Het Vierkant in Lisse.
De eeuwenoude hervormde kerk heeft een anderhalf jaar durende restauratie achter de rug. Het herstel heeft 2,7 miljoen euro gekost. Het leeuwendeel daarvan komt voor rekening van de provincie en de gemeentelijke overheid. Een ander deel is bijeengebracht door diverse acties en door giften.
Volgens voorzitter Ph. van Hoven van de kerkvoogdij is de kerk „van boven tot onder gerestaureerd. Lange tijd hebben er alleen steigers in de kerk gestaan. Alle banken zijn eruit gehaald en opgeknapt.” Ook zijn veel binten vervangen. Die waren ernstig aangetast. Dat gold eveneens voor het lood van de glas-in-loodramen. Bij de restauratie zijn bovendien grafzerken gevonden. Ze lagen onder een houten vloer. De zerken liggen nu voor de preekstoel.
Tijdens de restauratie hebben gemeenteleden gekerkt in het woonzorgcentrum Rustoord. Zondag is weer de eerste eredienst in het godshuis. Zaterdagmiddag kunnen gemeenteleden de kerk bezichtigen.
De historie van de kerk gaat terug tot ongeveer 1250. In die periode richtte graaf Willem II in Lisse een kapel op. De kapel stond waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. In 1460 werd de kapel, die onder Sassenheim viel, door paus Pius II tot parochiekerk verheven.
Tijdens de Reformatie ging de kerk over naar de protestanten. Bij het beleg van Leiden in 1574 werd de kerk verwoest, waarna ze werd herbouwd. Later is het gebouw meerdere keren gerestaureerd. Ook is er een keer een gedeelte bijgebouwd. De aanbouw kwam op een deel van het kerkhof.