Buitenland

„Aanklacht tegen Assange gestrand”

WASHINGTON (ANP). Aanklagers in de Verenigde Staten zien geen brood meer in de vervolging van Julian Assange. De Australiër is verantwoordelijk voor de publicatie via WikiLeaks van een kolossale hoeveelheid vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse overheid. The Washington Post meldde dinsdag dat bronnen bij justitie hebben gezegd dat het te problematisch wordt Assange te vervolgen wegens publicatie van geheimen.

26 November 2013 13:16Gewijzigd op 15 November 2020 07:17

Vervolging zou ertoe leiden dat ook journalisten en nieuwsmedia in de beklaagdenbank terechtkomen, omdat zij de informatie samen met Assange hebben verspreid. Officieel is geen besluit genomen over de vervolging van Assange, maar betrokkenen zeiden tegen de ‘Post’ dat het er waarschijnlijk nooit van komt.

Als Assange nog iets anders heeft uitgespookt, kan hij misschien worden vervolgd. Maar het lekken van militaire geheimen en diplomatieke post is volgens de bronnen geen optie. Hij heeft ze bovendien niet echt gelekt, maar gepubliceerd. Een aanklacht is dan ook nog steeds niet geformuleerd, meldt de krant. De belangrijkste bron van Assanges infomatie, ex-militair Bradley Manning, heeft wel moeten terechtstaan en werd in augustus veroordeeld.

Assange vreest ondertussen dat er wel een aanklacht en een arrestatiebevel klaarliggen. Hij wordt bovendien gezocht in verband met een aanranding in Zweden en vluchtte in juni 2012 de ambassade van Ecuador in Londen binnen, waar hij sindsdien bivakkeert. Assange is vooral bang dat Zweden hem uitlevert aan de VS.

Een advocaat van Assange in Washington, Barry Pollack, klaagde dat het ministerie van Justitie herhaaldelijk heeft geweigerd te vertellen hoe het onderzoek ervoor staat. Een panel van onderzoekers, een grand jury, moet bepalen of er reden tot strafvervolging is. Het is onduidelijk of dat team al tot een conclusie is gekomen en of justitie daar dan iets mee doet.

Pollack dringt erop aan dat duidelijk te maken, „want het mag justitie geen jaren kosten om te concluderen dat het geen journalisten mag vervolgen wegens het publiceren van feiten”. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, heeft recent beklemtoond dat klokkenluider Edward Snowden terecht moet staan en de journalist die diens geheimen publiceerde, Glenn Greenwald, niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer