Binnenland

Het land op zijn kop voor nucleaire top

DEN HAAG (ANP). De 53 regeringsleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten moeten voor een deel vroeg opstaan om de Nuclear Security Summit (NSS) in maart volgend jaar bij te wonen.

25 November 2013 16:45Gewijzigd op 15 November 2020 07:17
Air Force One. beeld EPA
Air Force One. beeld EPA

De Haagse hotelcapaciteit is niet toereikend genoeg om de ruim 8000 bezoekers aan de nucleaire top in het World Forum te huisvesten. De buitenlandse gasten worden in een straal tot maximaal 60 kilometer buiten Den Haag elders in de Randstad te slapen gelegd. Daarbij worden ook hotels in Rotterdam en Amsterdam ingeschakeld.

„Ze hoeven in elk geval niet in Friesland te slapen”, relativeert Daphne Kerremans die afstand. Zij is namens het ministerie van Buitenlandse Zaken belast met het huisvesten van alle bezoekers aan de grootste topconferentie die ooit op Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden. Op de vorige topconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul (2012) moesten deelnemers tot 1,5 uur reizen, aldus Kerremans.

Op 24 en 25 maart 2014 zullen inwoners van de Randstad mogelijk hinder ondervinden van het bezoek dat de groten der aarde aan Nederland brengen. Het land gaat gedeeltelijk op zijn kop voor de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische collega Vladimir Poetin, China’s eerste man Xi Jinping en VN-topman Ban Ki-moon aan de Nuclear Security Summit. Zij zullen naar verwachting de nucleaire top in de hofstad bijwonen, samen met circa 50 andere regeringsleiders.

Dat betekent een immense veiligheidsoperatie. Alle verloven bij de politie en bij de AIVD rond de topconferentie zijn ingetrokken. Met zo veel regeringsleiders in het land, die overnachten in zo veel verschillende hotels en residenties in de Randstad, is veiligheid een absolute prioriteit. De omwonenden van het World Forum in Den Haag zijn al ingelicht over de strenge veiligheidscordons.

Verder wordt overwogen delen van de rijkswegen A4 (Schiphol-Den Haag) en A13 (Rotterdam-The Hague Airport) om veiligheidsredenen af te sluiten om de regeringsleiders en hun staf snel te kunnen vervoeren. Rijkswaterstaat zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over de eventuele overlast voor de weggebruikers. Er zijn vele verkeersscenario’s in omloop, maar pas in januari worden daarover volgens Rijkswaterstaat besluiten genomen. De NS overweegt extra en langere treinen in te zetten om tijdens de top meer passagiers te kunnen vervoeren.

De luchthaven Schiphol bereidt zich eveneens voor. Daar zullen veel regeringsvliegtuigen landen, waaronder de Air Force One van de Amerikaanse president, die allemaal veilig moeten worden geparkeerd. Volgens Schiphol wordt daarover nog overleg gevoerd. In elk geval wordt het vliegkamp Valkenburg bij Leiden in de periode rond de nucleaire top opnieuw in gebruik genomen, onder meer voor helikoptervervoer. Boven Den Haag en grote delen van de Randstad geldt een vliegverbod voor kleine vliegtuigen, niet bestemd voor de burger- of militaire luchtvaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer