Twee jaar cel geëist tegen macrobioot Nelissen
Advocaat-generaal I. van Asperen de Boer heeft woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 54-jarige A. Nelissen.
Volgens de aanklaagster heeft macrobiotisch adviseur Nelissen zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling met de dood als gevolg van twee vrouwelijke kankerpatiënten.
De twee vrouwen, die beiden bang waren voor de methoden van de reguliere geneeskunst, wendden zich begin jaren ’90 tot Nelissen, die tevens directeur is van het macrobiotische Kushi Institute in Amsterdam.
Volgens het openbaar ministerie heeft hij volkomen ten onrechte en met alle dodelijke gevolgen van dien verzuimd hen naar de reguliere gezondheidszorg door te verwijzen. In plaats daarvan probeerde hij hen te doen geloven dat de macrobiotische „heilsleer” beter voor hen en hun gezondheid was. De vrouwen stierven in respectievelijk 1995 en 1998.
De rechtbank veroordeelde Nelissen in 2001 tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 5000 gulden. Volgens Van Asperen de Boer gaat van die straf te weinig preventieve werking uit, zowel ten aanzien van Nelissen zelf als ten aanzien van andere alternatieve genezers.
De in 1998 overleden vrouw was de ex-echtgenote van de Amsterdamse politicus Roel van Duijn. Hij deed in datzelfde jaar aangifte tegen Nelissen, in de overtuiging dat de macrobioot het tragische lot van de vrouw had bespoedigd. Van Duijn is tijdens de strafvervolging van Nelissen uitvoerig als getuige gehoord.
Aanklaagster Van Asperen de Boer trok fel van leer tegen de „miskende heilsprofeet” Nelissen. Zij verweet hem dat hij patiënten die in „doodsangst” verkeren aan zich bond en hen „in hun valse hoop” bevestigde. Ook toen er sprake was van „niet te stelpen bloedingen en etterende gezwellen”, week hij niet af van zijn overtuiging dat de macrobiotiek de te bewandelen weg was.
„En als zijn heilsleer niet bleek te werken, liet hij mensen als een baksteen vallen”, aldus de advocaat-generaal. „Nelissen heeft zich als behandelaar opgeworpen en daarmee verantwoordelijkheid op zich geladen.” Hij had een zorgplicht. Die verantwoordelijkheid nam hij echter niet, vindt de aanklaagster.
Nelissen heeft zelf betoogd dat hij Van Duijns ex-vrouw wel degelijk naar een ziekenhuis wilde sturen. Zij wilde zelf absoluut niet, is zijn standpunt.
De zaak wordt afgerond op 27 of 29 januari.