Politici VS sceptisch over akkoord Iran
WASHINGTON (AP). Republikeinse zowel als Democratische leden van het Amerikaanse Congres hebben zich zondag sceptisch uitgelaten over het atoomakkoord dat met Iran is bereikt. Zij willen doorgaan met het voorbereiden van verdere economische sancties om die meteen te kunnen doorvoeren als het akkoord in duigen valt.
Volgens het akkoord zal Iran zijn nucleaire programma gedurende zes maanden opschorten, terwijl diplomaten verder onderhandelen om te voorkomen dat Iran een kernwapen bouwt. Internationale waarnemers zullen de nucleaire installaties van Iran in het oog houden, in ruil waarvoor de economische sancties tegen Iran worden verlicht.
Het akkoord kwam tot stand na maandenlange geheime directe gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Iran. Veel Amerikaanse politici koesteren echter diep wantrouwen jegens Teheran. In het over de meeste andere onderwerpen diep verdeelde Congres leeft in beide huizen brede steun voor eventuele nieuwe sancties.
Op dringend verzoek van president Barack Obama heeft de Senaat de behandeling van nieuwe sanctievoorstellen opgeschort, maar de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, zei dat de Senaat daar in december alsnog over gaat praten, met of zonder akkoord met Iran. De vooraanstaande Democraat Chuck Schumer liet weten ‘teleurgesteld’ te zijn over het akkoord, dat hij disproportioneel noemde. De eerdere sancties hebben Iran tot onderhandelingen gedwongen en de dreiging van scherpere sancties moeten het land onder druk houden, zei hij.
De Senaat keert 9 december terug van reces. „Het Congres zal denk ik aan Iran duidelijk willen maken dat als het zijn toezeggingen niet nakomt, de sancties niet alleen opnieuw worden toegepast, maar nog zullen worden versterkt”, zei de Democratische senator Ben Cardin.
Soortgelijke geluiden klonken van Republikeinse senatoren en van Democatische en Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden. Sommige politici vergeleken de overeenkomst met Iran met een pact in de jaren negentig, dat Noord-Korea respijt van sancties gaf in ruil voor de belofte om te stoppen met werk aan zijn atoomprogramma.
„Wij hebben gezien wat er gebeurd is in Noord-Korea; ze hebben nu kernwapens. Ik wil dat niet zien gebeuren in Iran”, zei de Republikeinse senator Bob Corker.
De Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird zei ‘diep sceptisch’ te zijn over de deal met Iran. „Iran heeft het recht om het voordeel van de twijfel te krijgen niet verdiend”, zei hij. De Canadese sancties, die bijna alle export naar en import uit Iran verbieden, blijven dan ook van kracht. Canada heeft verder in 2012 zijn ambassade in Teheran gesloten en alle Iraanse diplomaten gelast uit Ottawa te vertrekken.