Pop en foto met verhaal na 48 jaar terug in Staphorst
STAPHORST. Klaas (72) en Aaltje Dunnink (70) uit Staphorst waren totaal verrast toen zij donderdagmiddag Henk van Dijk (66) uit Neede op de stoep zagen staan. Zeker als deze hun een foto overhandigt waarop hun zoontje Henk staat, die in 1966 op 5-jarige leeftijd verongelukte. De dia werd kort voor zijn dood gemaakt. „De cirkel is rond.”
Was de ontmoeting voor de Staphorsters een complete verrassing, voor Van Dijk was de ontmoeting het einde van een jarenlang proces.
De Achterhoeker Van Dijk heeft een relatie met Staphorst. Zijn vader Evert werd er geboren. Diens zoon weet al jaren dat zijn ouders vroeger bevriend waren met een destijds jong Staphorster echtpaar: Klaas en Aaltje Dunnink.
In 1966 komt het stel met het gehele gezin, hun twee kinderen –Henk en Jantje– en Aaltjes zussen –Jantje en Hendrikje– naar Delden. Daar wonen Van Dijks ouders. De gezellige dag mondt uit in een mooie foto van de Staphorsters. De dames dragen klederdracht. Iedereen staat erop.
Kort na het bezoek aan Delden gebeurt er iets vreselijks in het gezin van Klaas en Aaltje Dunnink. Hun 5-jarige zoontje Henk komt onder een auto en overlijdt.
Vader Evert van Dijk, verwoed fotograaf, stuurt de kleurenfoto die hij een paar weken eerder van het gezin maakte naar zijn bedroefde vrienden in Staphorst. Als dank ontvangen de Van Dijks een in klederdracht gestoken Staphorster pop, gemaakt door Aaltje Dunnink.
Terug naar de oorsprong
Het contact verwatert. Evert en Hermien van Dijk overlijden en de pop staat jaren bij hun zoon Henk in huis. Deze komt hoe langer hoe meer tot de conclusie dat het voorwerp terug moet naar de plaats van zijn oorsprong. Dat gevoel wordt sterker naarmate de jaren verstrijken. Het is een pop met een verhaal, van de kleine Henk die verongelukte. „Mijn kinderen weten daar niks van. Als ik overlijd, kent niemand meer de geschiedenis achter deze pop.”
Van Dijk weet dat zijn vader ooit een dia maakte van het jonge gezin Dunnink. Wat zou het toch mooi zijn als ik die foto van bijna vijftig jaar geleden zou hebben en samen met die pop terug kan brengen naar Staphorst, bedenkt de Achterhoeker, gepensioneerd beroepsmilitair.
Problemen
Al snel rijzen er problemen. Van Dijk weet niet waar de dia is. Het archief van zijn vader bevat 100.000 dia’s en hij is ook vergeten hoe het Staphorster gezin heette. Na een zoektocht in het archief van zijn vader heeft de Achterhoeker de dia een paar maanden geleden gevonden.
Volgend probleem: hoe is het met de Staphorster echtelieden van weleer? Hoe heten ze? Leven ze nog? Waar wonen ze? Van Dijk besluit in Staphorst de hulp in te roepen van het huis-aan-huisblad. Een oproep met de foto brengt misschien duidelijkheid.
Afspraak
Afgelopen donderdag bezoekt Van Dijk het Overijsselse dorp. Hij is te vroeg voor zijn afspraak met een redacteur van het dorpsblad en hij loopt een beetje met zijn ziel onder zijn arm rond. Wat te doen? De foto brandt in zijn zak.
Dan ziet hij een oudere dame die in de tuin bezig is. De Achterhoeker aarzelt niet en laat de vrouw de foto zien. „Kent u dit gezin?” vraagt hij, wat moedeloos. „Oh ja hoor”, antwoordt de dame alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. „Dat is mijn vriendin. Ze woont daar.” Van Dijk staat op 200 meter afstand van zijn doel.
Even later belt hij geëmotioneerd aan bij een totaal verraste Klaas en Aaltje Dunnink. Ze weten nog dat ze vroeger kennissen hadden in Delden. En zoontje Henk, aan hem denken ze nog dagelijks. „Het verdriet slijt, maar het blijft je altijd bij”, zegt Klaas Dunnink.
Stropdasje
De foto uit Delden zijn ze al jaren kwijt en die pop? Aaltje Dunnink denkt na. Ze maakte zo veel exemplaren. Deze is overduidelijk van haar hand, dat is zeker. Ze wil hem graag terug. Maar het mooiste is toch wel de foto die ze nu heeft van Henk, mooi in kleur. De kleine man draagt een stropdasje. Een plotselinge groet uit een ver verleden.