Binnenland

Zeeuwse jeugd-alcoholpoli: dit jaar al 27 opnamen

ARNEMUIDEN. In Zeeland zijn dit jaar al 27 jongeren –zowel jongens als meisjes– met een alcoholcoma opgenomen in de alcoholpoli. Dat vertelde orthopedagoog Aafke van der Hoop van de jeugdalcoholpoli in Goes donderdag op een door de ChristenUnie belegde debatavond in Arnemuiden over jeugd en drank.

Jan Dirk van Scheyen
22 November 2013 16:48Gewijzigd op 15 November 2020 07:14
beeld ANP
beeld ANP

„Afgelopen week werden er nog twee binnengebracht”, aldus Van der Hoop. De jongste patiënt dit jaar was een meisje van twaalf jaar.

Volgens de orthopedagoog kenmerkt de drankproblematiek onder jongeren zich door dubbelzinnigheid bij de ouders. „Geen van de ouders die hun opgenomen kind in de alcoholpoli komen bezoeken brengt de nacht bij zijn kind door. Ouders voelen schaamte, maar doen er ook lacherig over en wuiven het weg: Ach, toen wij jong waren hebben wij dit toch ook gedaan.”

De kinderen hebben volgens Van der Hoop niet altijd schuld aan hun coma. „Ze drinken een paar van die kleine flesjes Flügel of Goldstrike met heel veel alcohol achter elkaar leeg en raken dan ineens buiten bewustzijn. Ze voelen het niet aankomen. Het overkomt hen. En als je ze achteraf vraagt hoeveel ze hebben gedronken, vermenigvuldig hun antwoord dan maar met vijf – ze weten het gewoon niet.”

De ChristenUnie hield de debatavond omdat het onderwerp jeugd en alcohol actueel is. Op 1 januari gaat de nieuwe Drank- en Horecawet in. Jongeren mogen vanaf die datum pas vanaf hun achttiende jaar drank kopen (nu nog vanaf hun zestiende). De ChristenUnie, in het bijzonder Tweede Kamerlid Voordewind, is altijd een warm pleitbezorger geweest van deze maatregel. Het was deze partij die de leeftijdsverhoging op de politieke agenda zette door met een initiatiefvoorstel te komen.

CU-gemeenteraadslid Treurniet vertelt dat de Middelburgse raad op 16 december de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening gaat vaststellen die is afgestemd op de nieuwe Drank- en Horecawet. Sportclubs in Middelburg mogen straks alleen nog twee uur voor en twee uur na een activiteit drank schenken. „Het is eigenlijk merkwaardig dat er zo veel gedronken wordt in die kantines. Sport en drank horen niet bij elkaar”, meent Treurniet. „Soms begint het drinken al direct na het laatste fluitsignaal. Er worden gewoon kratten bier de kleedruimte in gesleept.”

Volgens Mischa Laeven van het Zeeuwse alcohol- en drugsproject ”Laat ze niet (ver)zuipen” mag het alcoholprobleem onder jongeren niet worden onderschat. „Ik hoorde onlangs een schoolleider vertellen dat een kind in de aula was betrapt met een Spaflesje waarin iets heel anders zat dan Spa blauw.” Een leerkracht in het publiek: „Deze week ontdekten we voor tien uur ’s morgens dat twee leerlingen flesjes drank in hun schooltas hadden.”

Preventiewerker Rob Verschoor benadert jongeren op straat en tijdens festivals. „Wij willen geen waarschuwend vingertje heffen, maar objectieve informatie geven over de gevaren van drank. Ik neem vaak een honkbalknuppel mee om zo te laten zien wat een avondje comazuipen met je doet: je hersenen krijgen een dreun die gelijk staat aan een klap op je hoofd met een honkbalknuppel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer