Buitenland

Stemmen tussen bloedbaden in Honduras

TEGUCIGALPA (ANP). Veiligheid is het thema in de verkiezingen van zondag in het Centraal-Amerikaanse Honduras, het gevaarlijkste land ter wereld gemeten naar het aantal moorden. Het land van 8,4 miljoen inwoners voert een duistere wereldranglijst aan met meer dan 91 moorden per 100.000 inwoners per jaar (2011), bijna drie keer meer dan in Colombia en vier keer Mexico. Ons land komt niet verder dan circa 1 moord per 100.000 inwoners.

22 November 2013 17:01Gewijzigd op 15 November 2020 07:13

De bloedige criminaliteit wordt aangewakkerd door drugssmokkel en door het uitzetten uit de VS van veroordeelde criminelen van Hondurese komaf. Ook het zwakke politie- en regeringspapparaat als gevolg van corruptie en geldgebrek en de schrijnende armoede waar circa twee derde van de bevolking onder lijdt spelen een belangrijke rol. De schaarse politieagenten verdienen bijvoorbeeld omgerekend slechts 300 euro per maand en de regering heeft momenteel door het uit de hand lopende begrotingstekort (6 procent) moeite ambtenaren op tijd te betalen. Bendes domineren grote delen van het land.

Ondertussen schat Washington dat van alle cocaïnevluchten van Zuid-Amerika naar de VS er 87 procent een tussenlanding in Honduras maken. Het dunbevolkte land, ongeveer drie keer zo groot als ons land, is een pleisterplaats geworden van grote Latijns-Amerikaanse drugscriminelen. Zo zou de baas van het beruchte Mexicaanse drugskartel van Sinaloa, Joaquín Guzmán, ook in Honduras zijn neergestreken. In zijn land voert de regering de oorlog tegen drugskartels sinds 2006 alsmaar op.

De presidentskandidaten voor de verkiezingen van zondag in Honduras willen de misdaad ook aanpakken, maar het is de vraag is of ze dat kunnen. Het hardste en felst omstreden plan van aanpak komt van de kandidaat van de huidige regeringspartij (Nationale Partij), Juan Orlando Hernández. Hij heeft al een elitekorps opgezet en dat moet met 5000 man het land op criminelen heroveren. De linkse kandidate Xiomara Castro, waarschuwt dat militarisering geen oplossing is. Ze wijst op speciale eenheden die in Mexico drugsmisdaad moesten bestrijden, maar uiteindelijk zelf een bende vormden.

Castro is de echtgenote van de in 2009 onder binnen- en buitenlands protest afgezette centrumlinkse president Manuel Zelaya. Zelaya zou nu via zijn vrouw zijn baan terug willen. In peilingen bekleedt Castro de eerste of tweede plaats en maakt zo kans als eerste vrouw president te worden. Ze leidt de beweging Libre (Vrij) die het traditionele machtsmonopolie verwoest van Hernández’ Nationale en de Liberale Partij van Mauricio Villeda. Voor de winnaar straks de ‘mission impossible’ om ervoor te zorgen dat dit land niet afglijdt naar een ‘mislukte staat’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer