„Geen geld naar bijzonder onderwijs”
AMSTERDAM. De vrijheid van onderwijs in Nederland is prima, maar ”religieus onderwijs” moet niet door de overheid worden bekostigd.
Dat vindt ruim twee derde van de 7141 deelnemers aan de ”stelling van de dag” in De Telegraaf van vrijdag. De enquête is uitgevoerd door Bureau Consumenten Onderzoek – onderdeel van De Telegraaf. Meerdere geënquêteerden reageerden overigens kritisch op de „suggestieve” vraagstelling.
Aanleiding voor de enquête is de sluiting van evangelische basisscholen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. „Bij de Cito-scores staan er ”refoscholen” in de top tien, dus het is onzin dat religieus onderwijs minder goed is”, aldus een kritische deelnemer.
„Thuis geloven, op school leren”, stelt een geënquêteerde. Een andere deelnemer: „Bij reformatorisch en moslimonderwijs worden docenten voor de klas gezet die geen bevoegdheid hebben. Als ze maar de geloofsovertuiging hebben. Slechte zaak.”
Zowel voor- als tegenstanders van de stelling beschouwen vrijheid van onderwijs als een groot goed. „Die vrijheid moet blijven bestaan.”