Politiek

ING waarschuwt tegen nog meer regels banken

DEN HAAG (ANP). ING-topman Ralph Hamers waarschuwt voor nog stringentere en bredere regelgeving voor Nederlandse banken, als Nederland daarmee vooruit zou lopen op Europa. Hamers heeft zorgen over „de vrije brede roep” om nog meer strengere regels in te voeren, zei hij donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

21 November 2013 10:31Gewijzigd op 15 November 2020 07:11

Hamers zei dat er sinds 2008 al veel is gebeurd op het gebied van het versterken van de kapitaalpositie van banken, de liquiditeitseisen en het verbeteren van het risicomanagement. Dat draagt er toe bij dat de financiële stabiliteit is toegenomen en de risico’s zijn geminimaliseerd. „Cruciaal is dat we niet aan alle knoppen tegelijk gaan draaien”, benadrukte Hamers.

Hij noemde als voorbeeld dat als de eis voor de kapitaalbuffer niet naar 4 procent, maar naar 5 procent wordt verhoogd, de Nederlandse banken samen dan in het meest extreme geval 20 miljard euro extra aan kapitaal zouden moeten ophalen. Of ze zouden hun bezittingen voor honderden miljarden moeten terugbrengen, door bijvoorbeeld activiteiten te verkopen, of door de kredietverlening „zeer radicaal” in te krimpen. „Dat heeft een grote impact op de leencapaciteit van banken en dus op de reële economie”, aldus Hamers.

Hij zei verder dat het einde van de aflossing van de staatssteun (10 miljard euro) die ING tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 kreeg, in zicht is. Verder staat de bank er goed voor. Zo ligt de ‘leverage ratio’ (kapitaalbuffer) inmiddels op 3,9 procent, vlak onder de eis van 4 procent die het kabinet wil stellen.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm waarschuwde voor de „enorme hoeveelheid nieuwe regelgeving”, die onder meer vanuit de Europese Unie op de financiële sector afkomt.

Topman Gerard van Olphen van SNS Reaal constateerde dat er sinds de financiële crisis veel nieuwe verantwoordelijken zijn aangetreden, niet alleen in de financiële sector, maar ook in de politiek en bij toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB). Toezichthouders moeten niet alleen straffen maar ook stimuleren, zei Van Olphen en de politiek moet niet alleen blameren, maar zich ook het belang van een financiële sector voor de reële economie realiseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer