Rapport: Leven Zeeuw in 2040 van topkwaliteit
MIDDELBURG. De keuzemogelijkheden zijn onbeperkt. Iedereen kan zijn leven zo organiseren dat het van topkwaliteit is. Met 3D-printers kun je je eigen producten maken. Zorg wordt uit handen gegeven aan geprogrammeerde robots. Zo ziet het leven van de gemiddelde Zeeuw eruit in het jaar 2040. Althans, als de samenstellers van het zojuist verschenen rapport ”Zeeland 2040” gelijk krijgen.
De op initiatief van Provinciale Staten geschreven toekomstvisie is een uitvloeisel van een brede maatschappelijke discussie over de toekomst van Zeeland die sinds 2012 wordt gevoerd. SGP en ChristenUnie plaatsen kanttekeningen bij het rapport.
Zeeland, aldus de samenstellers, is in 2040 „een herbergzame leefomgeving vol keuzevrijheid en bewegingsruimte.”
Nieuwe technieken
Het rapport is lyrisch over de mogelijkheden die er in 2040 zijn. „De consument staat centraal. Nieuwe technologie biedt ondersteuning in een veranderende samenleving en de vier Zeeuwse steden vullen elkaar aan als stedelijk netwerk: Middelburg als bestuurlijk en cultureel centrum, hecht verbonden aan maritieme kustplaats Vlissingen, Goes als knooppunt voor onderwijs en zakensector en Terneuzen als de poort naar Vlaanderen.”
Nieuwe technieken zorgen ervoor dat milieuhinder sterk vermindert, „waardoor industriële complexen prima samengaan met een divers stedelijk leven. Sterker nog”, aldus het rapport, „grote industriële complexen en havengebieden produceren zelfs nieuwe natuur of aantrekkelijke woon- en werkomgevingen.”
Zeeland moet volgens de studie „inspelen op grote transities die wereldwijd plaatsvinden, zoals in de energie-, voedsel- en grondstoffenvoorziening. Krimp van de Zeeuwse bevolking, verandering van de bevolkingssamenstelling en economische en klimatologische ontwikkelingen vragen om flexibiliteit. Meer samenwerking tussen overheid en samenleving en een meer ondersteunende rol van de overheid zijn noodzakelijk wil Zeeland de voorzieningen op peil houden en voldoende werkgelegenheid blijven bieden.”
De provincie telt nu 380.000 inwoners. In 2040 zullen er krap 360.000 Zeeuwen zijn, onder wie veel ouderen, aldus het rapport. Om toekomstbestendig te blijven, moet de Zeeuwse economie de provincie- en landsgrenzen over.
SGP-fractievoorzitter Roeland mist een heldere visie in het stuk. „De voorstellen zijn deels een voortzetting en intensivering van de dingen waarmee wij nu in Provinciale Staten ook al bezig zijn. Ik mis een focus, een stip aan de horizon waar naartoe kan worden gewerkt. Er worden geen scherpe keuzes gemaakt. Dat kan voordelen hebben, je wilt immers een breed draagvlak creëren, maar ik worstel hier toch wel mee.”
Ook vindt Roeland de verwachting dat iedereen straks zijn eigen leven zo kan organiseren dat het van hoge kwaliteit is „nogal overspannen.” „Het is niet vanzelfsprekend dat de grote welvaart van vóór de crisis terugkomt.”
Gemengde gevoelens
Ook ChristenUniefractieleider Beekman heeft gemengde gevoelens bij het rapport, dat een aanzet moet zijn tot discussie. „In dit stadium is er nog niet echt een mening over te geven. Er worden diverse scenario’s geschetst en ik denk dat Zeeland het beste af is met een mix van die scenario’s.”
Dat de Zeeuw in de toekomst zijn hele leven naar zijn hand kan zetten om het hoogste geluk te bereiken doet Beekman af als „bureautaal van mensen die voor veel geld prachtige toekomstscenario’s schrijven. Ik ben daar zeer sceptisch over; en het is ook strijdig met mijn mensvisie, die uitgaat van het dienen van God. Wat ik belangrijk vind is dat de Zeeuwse identiteit en het landschap worden gewaarborgd.”