Binnenland

Kamer wil chronisch zieken deels ontzien

De Tweede Kamer wil de bezuinigingen op het ziekenfondspakket voor chronisch zieken verzachten. Een meerderheid vindt ook dat alle zwangere vrouwen een aanbod moeten krijgen om hun ongeboren kind te testen op aandoeningen als het syndroom van Down of een open ruggetje.

Redactie politiek
26 November 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Dat bleek dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Kamer wil dat ziekenfondsen vanaf volgend jaar alle fysiotherapiebehandelingen voor chronisch zieken blijven vergoeden.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft voorgesteld de vergoeding voor fysiotherapiebehandelingen voor gezonde volwassenen helemaal te schrappen en voor chronisch zieken te beperken tot de eerste negen behandelingen. Tegen dat laatste verzetten de oppositie en regeringspartij CDA zich. Volgens CDA-kamerlid Buijs is de tegemoetkoming mogelijk omdat de bezuiniging op de fysiotherapie bij niet-chronisch zieken 130 miljoen euro meer oplevert dan verwacht. VVD en D66 hekelden de opstelling van het CDA en wezen erop dat er dit jaar nog een tegenvaller in de zorg is van 400 miljoen euro.

Een kamermeerderheid is ook voor het CDA-voorstel om psychotherapiebehandelingen volledig te blijven vergoeden. Minister Hoogervorst wil de vergoeding beperken tot de eerste dertig behandelingen. Als de maatregel van Hoogervorst door zou gaan, kunnen mensen met ernstige stoornissen in de problemen komen.

De VVD en de linkse partijen steunen het pleidooi van het CDA. De liberalen willen de extra behandelingen betalen door de vergoeding voor sterilisatie van mannen en vrouwen uit het vergoedingenpakket van de ziekenfondsen te halen. Overigens is de linkse oppositie tegen alle voorstellen om het verstrekkingenpakket van de ziekenfondsen te verkleinen.

Tijdens de begrotingsbehandeling bleek dat er geen meerderheid in de Kamer is voor het plan van staatssecretaris Ross om zwangere vrouwen onder de 36 jaar standaard geen bloedtest aan te bieden. De bewindsvrouw vindt het risico op miskramen bij eventuele vervolgtests te groot. Bovendien tenderen de onderzoeken in de praktijk altijd richting een abortus als de foetus een handicap heeft.

Coalitiepartij VVD keerde zich dinsdag tegen het voorstel van Ross (CDA). PvdA en D66 hadden al eerder laten weten tegen het plan van de bewindsvrouw te zijn. Daarmee kan het voorstel van Ross niet op een kamermeerderheid rekenen. De VVD vindt wel dat vrouwen onder de 36 bij wie geen directe aanleiding is voor een nader onderzoek, de tests zelf moeten betalen.

CDA-kamerlid Buijs kreeg dinsdag forse kritiek van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie over de compensatieregeling voor chronisch zieken en mensen met een handicap. De regeling is op Prinsjesdag aangekondigd, maar op dit moment is niet bekend hoe die eruitziet. Buijs zegde aanvankelijk toe dat deze groepen geen koopkrachtverlies mogen lijden, maar later kwam hij daarop terug. Hij bedoelde dat de zorg toegankelijk moet blijven voor zwakkeren en minder draagkrachtigen.

SGP-kamerlid Van der Staaij kwam op voor de positie van grote gezinnen. Door de sterke stijging van de solidariteitspremies voor de particuliere verzekeringen moeten zij volgend jaar honderden euro’s meer betalen. De SGP’er stelde een maximering voor tot vier kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer