Emissie levert Ahold 3 miljard euro op
Ahold haalt 3 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het supermarktconcern uit Zaandam maakte woensdagmorgen bekend dat de uitgifte geheel door banken is gegarandeerd. Dat betekent dat Ahold op het geld kan rekenen.
Zittende aandeelhouders krijgen voorrang bij de emissie. Zij krijgen voor drie aandelen twee nieuwe stukken aangeboden. Ahold en de banken vragen voor een gewoon aandeel 4,83 euro. Dat is een flinke korting vergeleken met de openingskoers van 8 euro woensdagmorgen.
Ahold geeft ongeveer 621 miljoen gewone aandelen uit. Aan de beurs staan nu ongeveer 900 miljoen aandelen genoteerd. Daarnaast geeft het concern nog eens 172,9 miljoen zogeheten cumulatief preferente financieringsaandelen uit voor 0,69 euro per stuk. Houders van deze stukken hebben recht op een vast percentage dividend.
Ahold maakte woensdagmorgen ook cijfers over het derde kwartaal bekend. Die vielen tegen. Het concern boekte een nettoverlies van 122 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een winst van 159 miljoen euro in het derde kwartaal. Het verlies kwam door een buitengewoon verlies van 130 miljoen euro op de verkoop van vooral de Chileense activiteiten. Uit de gewone bedrijfsvoering behaalde Ahold 180 miljoen euro winst. Dat was lager dan analisten hadden verwacht.
De omzet daalde in vergelijking met een jaar eerder met 7,1 procent naar 13 miljard euro. Daarmee kwam de omzet over de eerste negen maanden 10,5 procent lager uit op 43,3 miljard euro. Ahold wijt die daling aan de lagere dollar. Het bedrijf haalt veel omzet uit de VS met grote supermarktketens als Stop & Shop, Giant Landover en Bruno’s en de voedseldistributeur US Foodservice.
Ahold zei dat de winkelverkopen in de VS met 3,3 procent waren gestegen. In Europa steeg de omzet met 1,3 procent en bij US Foodservice met 1,2 procent. Bij de voedseldistributeur liep het bedrijfsverlies op tot 44 miljoen dollar.
Over het hele jaar denkt Ahold dat de omzet, exclusief de invloed van wisselkoersen, zal stijgen. Ook verwacht het concern een nettowinst over dit jaar. Daarbij tekent de directie wel aan dat de winst kan verdampen door eventuele afschrijvingen op goodwill in het vierde kwartaal en verliezen op de verkoop van onderdelen.
Bij Albert Heijn, een van de Nederlandse dochters en de oorsprong van het bedrijf, staat het operationeel resultaat in het vierde kwartaal onder druk door de prijzenslag die het bedrijf in oktober begon. Dit wordt maar deels goedgemaakt door meer verkopen, aldus het moederconcern.
Woensdagmorgen moesten de aandeelhouders de jaarrekening over 2002 vaststellen. Ook spraken ze over de criteria die de raad van commissarissen heeft vastgesteld voor het beloningspakket van Ahold-topman Moberg. Daarover ontstond eerder dit jaar veel commotie. Hij kan nog steeds een behoorlijke bonus opstrijken, namelijk 2,5 keer zijn jaarsalaris van 1,5 miljoen euro. Daarover bestaat nog steeds veel ophef.