Buitenland

Aantal aids-doden naar record

Aan aids zijn nog nooit zoveel mensen gestorven als dit jaar. Ondanks allerlei inspanningen heeft ook het aantal nieuwe infecties met 14.000 per dag een recordhoogte bereikt. Vooral Afrika baart de Verenigde Naties zorgen.

Buitenlandredactie
26 November 2003 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Verstrekking van medicijnen is dringend nodig, stelden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unaids dinsdag in hun jaarrapport over de dodelijke ziekte. Volgens de twee VN-organisaties stierven dit jaar 3 miljoen mensen aan aids en raakten 5 miljoen mensen geïnfecteerd. Over de hele wereld zijn naar schatting tussen de 34 en 46 miljoen mensen besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken, onder wie tussen de 2,1 en 2,9 miljoen kinderen onder de vijftien jaar.

Een op de twaalf volwassen Afrikanen is geïnfecteerd. Het zuiden van Afrika blijft het epicentrum van de aids-epidemie: in zeven landen heeft ten minste een op de vijf volwassenen HIV of aids. Tweederde van alle aids-doden en nieuwe infecties dit jaar werd in Afrika geregistreerd.

In Botswana, Lesotho, Namibië en Swaziland is de situatie rampzalig, aldus de twee VN-organisaties. Zij prijzen Uganda om zijn succesvolle voorlichtingscampagne.

De WHO en Unaids waarschuwen daarnaast voor een snelle toename van aids-infecties in Azië (China, India en Indonesië) en Oost-Europa. In Rusland en de Baltische staten stijgt het aantal besmettingen door vuile drugsnaalden en onveilige seks gestaag.

„Onze actuele wereldwijde inspanningen staan in geen verhouding tot deze epidemie. De meest verwoestende sociale en economische gevolgen van aids moeten nog komen”, constateerde Unaids-hoofd Piot bij de presentatie in Londen.

Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) is behandeling van grote aantallen aids-slachtoffers in ontwikkelingslanden alleen mogelijk als er aangepaste behandelmethoden komen. De VN-organisaties willen het aantal mensen in ontwikkelingslanden dat aids-remmers krijgt, laten oplopen tot 3 miljoen in 2005.

AzG vindt dat de toediening zo simpel mogelijk moet worden, dus zo min mogelijk pillen per dag en bij voorkeur combinatiepillen. De huidige medicijnen zijn volgens de organisatie niet geschikt voor kinderen en daarom moeten er geneesmiddelen met een lage dosis komen. In gebieden waar weinig artsen, ziekenhuizen en laboratoria zijn, is een speciale aanpak nodig om iedereen te kunnen bereiken.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde dinsdag dat geweld tegen en discriminatie van vrouwen de aids-crisis in Afrika voedt. Afrikaanse regeringen moeten seksegelijkheid centraal stellen in hun nationale aids-programma’s, willen ze de epidemie met succes kunnen bestrijden. Volgens Human Rights Watch krijgen meisjes en vrouwen in vrijwel alle levensfases met discriminatie te maken, wat hun kans op infectie met HIV vergroot. Zo worden meisjes op school met seksueel misbruik en geweld geconfronteerd. Vrouwen die in een relatie met condoom willen vrijen of seks weigeren, kunnen een gewelddadige partner tegenover zich krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer