Buitenland

Deel paramilitairen Colombia ontwapend

Een deel van de grootste rechtse Colombiaanse paramilitaire beweging AUC heeft dinsdag tijdens een ceremonie in de stad Medellin de wapens neergelegd.

Buitenlandredactie
26 November 2003 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

De ontwapening van de beweging is een uitvloeisel van een akkoord tussen de regering en verscheidene rechtse rebellenbewegingen. In ruil voor amnestie moeten eind 2005 alle facties van AUC (Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia) de strijd staken. Zo’n 800 strijders van de rebellenbeweging legden dinsdag de wapens neer. AUC beschikt in totaal over ongeveer 13.000 strijders. De beweging werd in de jaren ’80 opgericht om de linkse rebellenbewegingen FARC en ELN te bestrijden, een opdracht waar het regeringsleger niet in slaagde. Gaandeweg raakten AUC en verscheidene andere rechtse paramilitaire bewegingen betrokken bij een smerige oorlog, waarvan de controle over de drugshandel de belangrijkste inzet was.

De rechtse paramilitairen zijn de afgelopen vijftien jaar beschuldigd van grootschalige schendingen van de mensenrechten, van ontvoeringen en van het executeren van vijandelijke strijders en van burgers die ervan verdacht werden de linkse rebellen te steunen. De leider van AUC, Paul Castano, wordt in de VS gezocht wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel.

Mensenrechtenbewegingen hebben het akkoord tussen de regering en de paramilitairen bekritiseerd omdat een groot aantal misdaden hierdoor onbestraft blijft. De Colombiaanse regering heeft de leiders van AUC ontslagen van strafvervolging in ruil voor het neerleggen van de wapens, al moeten ze wel schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van slachtoffers van misdaden die door leden van de beweging zijn begaan.

Een van de commandanten van AUC, Giovanni Marin, bood dinsdag zijn excuses aan „voor het leed dat onze beweging het Colombiaanse volk heeft aangedaan” en sprak de hoop uit dat de ontwapening van de rechtse paramilitairen bijdraagt aan een duurzame vrede in Colombia.

De vorig jaar gekozen president Alvaro Uribe heeft van het beëindigen van de al bijna veertig jaar durende burgeroorlog in Colombia zijn belangrijkste taak gemaakt. Uribe probeert door onderhandelingen de strijdende partijen tot een vredesakkoord te brengen en bereidt tegelijkertijd grootschalige legeroperaties voor tegen bewegingen die volharden in hun strijd tegen het regeringsleger. De VS hebben Colombia op beperkte schaal militaire steun toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer