Binnenland

Rechtbank kritisch over aantal provinciestukken

„Het provinciebestuur heeft steeds gezegd dat de onderste steen in de fraudeaffaire boven moet komen. Als dat zo is, vraag ik me af waarom belangrijke provinciale stukken niet aan het dossier zijn toegevoegd.” Die kritiek op de provincie Gelderland uitte rechtbankpresident P. Pulles dinsdagmiddag aan het eind van vijf dagen inhoudelijke behandeling van de fraudezaak rond het Gelderse evenementenbeleid.

ANP
26 November 2003 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

De rechtbank boog zich dinsdag achter gesloten deuren urenlang over twee door de verdediging van ex-gedeputeerde W. Scheerder aangereikte, geheime besluitenlijsten van Gedeputeerde Staten. Uit die stukken blijkt dat GS van Gelderland in eerste instantie wel degelijk besloten om gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen voor een onjuiste, door Scheerder ondertekende brief aan de bank. Later veranderde het college van mening en stond Scheerder alleen. De verantwoordelijkheid voor die brief speelt een voorname rol in de strafzaak tegen de oud-bestuurder.

Scheerder betoogde dinsdag dat hem onrecht is aangedaan. „Wat men mij heeft afgenomen, is mijn integriteit. Ik ben bewust dit proces ingeduwd”, aldus de geëmotioneerde ex-gedeputeerde. Scheerder, die nog wachtgeld van de provincie heeft, zei verder: „Ik heb overal geprobeerd werk te vinden, maar dat is niet gelukt. Mijn vrouw is arbeidsongeschikt geraakt.”

Ook de twee andere verdachten in de fraudezaak, directeur E. Landman van organisatiebureau Gelderland Events en oud-ambtenaar H. de S., schoten vol toen zij de rechtbank wilden vertellen hoe zij het proces tegen hen hebben ervaren. Landman vindt dat veel meer mensen verantwoordelijk zijn voor het misgelopen evenementenbeleid, waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten. De directeur is na een ernstige ziekte in de WAO beland: „Ik was een belangrijk persoon in de regio. Iedereen kende me, maar nu zijn alle vroegere vrienden weg en mijn huwelijk is kapot.”

Scheerder en Landman ontkennen schuld aan fraude, corruptie en omkoping. De oud-ambtenaar vindt wel dat hij een taakstraf of een geldboete heeft verdiend voor het vervalsen van enkele brieven en bankstukken, zei hij. „Maar als ik een gevangenisstraf krijg, houdt alles op. Dan is alles kapot.”

De S. zegt dat hij slachtoffer is geworden van de ondoorzichtige ambtelijke en bestuurlijke cultuur op het Gelderse provinciehuis.

Uit getuigenverhoor is dinsdag voor de Arnhemse rechtbank niet gebleken dat Scheerder wist dat Landman 10.000 gulden aan zijn bruiloft heeft meebetaald. Justitie ziet dat als corrupte omkoping, maar volgens twee getuigen die de rechtbank hoorde, heeft Landman de gift achter de rug van de ex-gedeputeerde om geregeld. Scheerder is niet ingelicht over de drastische verlaging van de rekening voor zijn trouwfeest. Het echtpaar verbaasde zich daar ook niet over, aangezien er veel minder gasten waren gekomen dan verwacht.

De rechtbank sluit de Gelderse fraudezaak vrijdag af met de eisen van de officier van justitie en de pleidooien van de advocaten. Volgens raadsman W. Anker is van de aanklacht tegen zijn cliënt Scheerder niets meer over. Hij pleit hem „bij wijze van spreken in dertig seconden” vrij, zei hij deze week.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer