Buitenland

Ziektekostenstelsel ouderen VS herzien

De Senaat in Washington heeft de Amerikaanse president Bush dinsdag een politieke overwinning bezorgd, die de komende tien jaar overigens 400 tot 700 miljard dollar extra gaat kosten. Het gaat om nieuwe reglementering voor de vergoeding van voorgeschreven medicijnen voor 65-plussers die vallen onder het zogeheten medicare-systeem.

Van onze correspondent
26 November 2003 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Dit systeem werd in de jaren zestig geïntroduceerd door de Democratische president Lyndon Johnson en de Democraten beschouwden sindsdien deze regeling als hun privé-terrein, niet in de laatste plaats omdat de Republikeinen er weinig belangstelling voor toonden. Dat veranderde na de laatste verkiezingen, die de Republikein Bush alleen met behulp van het hooggerechtshof wist te winnen na een nipte race met zijn Democratische concurrent Al Gore in Florida.

In de hoop dat de 40 miljoen oudere kiezers hem volgend jaar niet zullen vergeten, realiseerde Bush wat de regering een „hervorming” van het systeem noemt. In feite gaat het alleen om eerdervermelde vergoeding en om de mogelijkheid voor verzekeringsmaatschappijen om binnen medicare te concurreren met de overheid. Dat lokt het verwijt van de Democraten uit dat deze wijziging in feite niets anders is dan het begin van het Republikeinse plan om medicare geheel te privatiseren.

Nadat het Huis van Afgevaardigden al eerder akkoord was gegaan met de voorstellen, werd de nieuwe reglementering dinsdag goedgekeurd door de Senaat. Dat was een duidelijke politieke overwinning voor president Bush, die echter ook een nederlaag moest incasseren. De Democraten konden medicare nieuwe stijl weliswaar niet tegenhouden, maar dat gebeurde wel met de nieuwe energiewet, die onder meer voorziet in extra olieboringen in natuurgebieden in Alaska.

Deze energiewet werd voorbereid zonder overleg met de Democraten en ook zonder dat de meeste Republikeinen inzicht hadden in de nieuwe voorstellen. Die werden 1200 pagina’s dik vorige week vrijdag gepresenteerd. De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Bill Frist, zette de stemming over dit voorstel voor zaterdag op de agenda, maar dat was zelfs veel van zijn partijgenoten te gortig. „De kiezer mag toch op zijn minst van ons verwachten dat wij weten waarover wij stemmen”, aldus Frists partijgenoot senator John McCain, die het voorstel van de Democraten steunde om het debat over de energiewet door te schuiven naar volgend jaar, na het kerstreces, dat woensdag begon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer