Koning: Kracht van Curaçao te zien (fotoserie)
WILLEMSTAD. Een ding weet de koning sinds maandag weer zeker: op Curaçao houden ze van de Oranjes. Vooral de volkswijk Otrabanda liep over van enthousiasme. ,,We hebben de kracht van dit nog jonge land gezien.”
Kaarsrecht staat de koning als hij maandagmorgen naar de volksliederen van Nederland en Curaçao luistert. Het bezoek aan het eiland begint met een korte militaire ceremonie bij Fort Amsterdam, het eeuwenoude verdedigingswerk aan de monding van de St. Annabaai die de stad doorsnijdt. De gouverneur van het eiland L. A. George-Wout –nog maar een paar weken in functie- en premier Asjes ontvangen de koning.
Het binnenplein van het fort kleurt oranje. De Rotterdamse familie Van Dijk heeft net als veel anderen oranje T-shirts aangetrokken. Ze wonen hier een paar jaar, omdat Van Dijk van de Koninklijke Marechaussee dient. De hitte hindert hen niet om de koning en koning op te wachten. Die kans laat het jonge gezin niet lopen. ,Leuk toch om even te gaan kijken? Ik heb er speciaal een dag vrij voor genomen.”
De scholen van Willemstad hebben ook vrij. Op tal van plaatsen langs de route van vandaag staan klassen –strak in schooluniform. Enthousiast zwaaiend met Nederlandse en Curaçaose vlaggetjes.
De protestants-christelijke Marnixschool heeft ook uitgepakt. In de entreehal hangt een grote tekening van het koningspaar met zijn drie kinderen. Amalia en haar zusjes worden niet vergeten: een leerling biedt een cadeau voor ze aan. ,Voor uw dochters zodat ook zij hun talenten kunnen ontwikkelen.” Amalia, Alexia en Ariane zien hun ouders door het bezoek aan de Antillen en aansluitend de buurlanden Colombia en Venezuela twee weken lang niet in levenden lijve. De koning kennende zal een verbinding als via Skype voor een noodoplossing zorgen.
Tot vorige week liepen zes studenten van de Hogeschool De Driestar hun pabo-stage op de school. Vanavond vliegen ze naar huis. Ze zijn er tijdens het koninklijk bezoek niet meer bij op de Marnixsschool. Een van hen, Hannah van Vianen: ,In tegenstelling tot eerder berichten mochten we er toch niet bij zijn. Daarom zijn we niet meer naar school geweest, maar hebben we alles klaargemaakt voor de terugreis.”
Naast de Marnixschool staat de protestantse Emmakerk waar ds. H. Vegh predikant is. Hij stond eerder in Bunschoten-Spakenburg. De predikant is niet komen kijken bij de school, vertelt hij later. Wel heeft hij het koningspaar zondag in het bijzonder opgedragen en gebeden voor een vruchtbaar bezoek. ,De komst van de koning en koningin leeft heel erg in de gemeente.”
Dat het enthousiasme onder de Antillianen heel groot is blijkt maandagmorgen in de volkswijk Otrabanda. De nauwe straatjes zijn overvol. De mensen hangen uit de ramen. Met moeite weten beveiligers een weg te banen voor koning en koningin. Het paar komt handen tekort. De chaos lijkt hen niet te deren. Ze maken praatjes bij kraampjes, koningin Máxima krijgt een warm welkom van een groepje Cubanen en in de Breedestraat wippen ze even een hip café binnen. Tijd voor een glaasje is er echter niet.
Op de Universiteit van Curaçao helpt minister Plasterk koning Willem-Alexander professioneel. Een groepje gehandicapten wil een petitie voorlezen en aanbieden over hun positie in de samenleving. De koning heeft echter een vol programma en slaat de uitnodiging om ,twee minuten” te luisteren af. Teleurstelling bij de groep. Minister Plasterk neemt het direct over. Hij luistert aandacht naar de boodschap en neemt de verklaring in ontvangst.
Maandagavond bruist het van de Antilliaanse cultuur, tijdens een feestavond met veel harde tumbamuziek en dans. De koning en koningin kunnen het waarderen. ,Een prachtige avond”, zegt de koning die wijst op de kracht van samenwerking in heel het koninkrijk.