„Brinkhorst let te weinig op schadelijke chemicaliën”
De Strategiegroep Gezondheid en Milieu, waarin veertien maatschappelijke organisaties participeren, vindt dat de bewindslieden Brinkhorst en Van Gennip van economische zaken zich te veel voor het karretje van de chemische industrie laten spannen.
De strategiegroep is verontrust over de opstelling van beide bewindspersonen met betrekking tot het nieuwe chemicaliënbeleid van de EU (Reach), zo blijkt uit een dinsdag verstuurde brandbrief aan het ministerie.
Een woordvoerder van de strategiegroep stelt in een toelichting dat het Europese chemicaliënbeleid is gericht op het terugdringen van duizenden oudere schadelijke chemicaliën zoals parabenen in shampoos en andere verzorgende producten, weekmakers in plastics en brandvertragende stoffen in vloerbedekking en computers.
Deze stoffen hebben onder meer hormoonverstorende effecten, zo blijkt uit onderzoek. De organisaties geven allerlei voorbeelden van met chemische stoffen samenhangende gezondheidsschade in Nederland en stellen dat we nog maar het topje van de ijsberg zien.
De in de strategiegroep verenigde organisaties, zoals het Astma Fonds, Nationaal Forum Gezondheid en Milieu, Women in Europe for a Common Future (WECF), de Stichting Ecobaby, Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu, verbazen zich over de toenemende bemoeienis van de beide bewindslieden van economische zaken.
Onder druk van de lobby van de chemische industrie lijken (bedrijfs)economische argumenten steeds belangrijker te worden in het debat over het chemicaliënbeleid. De uiteindelijke doelstelling van het beleid, het verbeteren van de gezondheid van burgers en het milieu, komt steeds verder op de achtergrond, zo vinden de organisaties.
Zowel Brinkhorst als Van Gennip vindt dat Reach te veel kost. In een brandbrief vragen de organisaties aan beide bewindslieden de belangen van de gezondheid van burgers niet langer ondergeschikt te maken aan de winsten op korte termijn van enkele chemische bedrijven. Minister Brinkhorst bespreekt het onderwerp morgen met zijn Europese collega’s in de Raad voor het Concurrentievermogen.
Het chemische bedrijfsleven overdrijft volgens de strategiegroep de kosten van Reach. Uit een studie in opdracht van de Europese Commissie van 18 oktober bleek dat de kosten 2,3 miljard euro over vijf jaar bedragen. Dat is 0,05 procent van de totale omzet van de chemische industrie. De chemische industrie had de kosten tien keer zo hoog ingeschat.
De opbrengsten worden door de Britse econoom David Pierce op 283 miljard geschat. De Europese Commissie becijferde 50 miljard aan gezondheidskosten die niet gemaakt hoeven te worden in dertig jaar. Reach is dus goedkoper, zo blijkt uit deze berekeningen.
De organisaties vragen Brinkhorst en Van Gennip de kosten en de baten van de gezondheid en het milieu volledig mee te wegen in hun inbreng in de Raad voor het Concurrentievermogen en ook de voordelen van de innovatie van Reach voor de Europese chemische industrie naar voren te brengen. Tegelijk wijzen zij op het belang van een transparante en democratische werkwijze van met name het nieuw op te richten Europees ChemieAgentschap.