Kerk & religie

„We wisten dat er voor ons werd gebeden”

De Peruaanse oud-kolonel David de Vinatea, een meermalen onderscheiden officier van het Peruaanse leger, is vorige week woensdag vrijgelaten. Acht jaar en tien dagen zat hij vast wegens vermeende drugshandel. „We wisten dat er 24 uur per dag voor ons werd gebeden.”

Kerkredactie
26 November 2003 07:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:45
LIMA – David de Vinatea loopt hand in hand met zijn vrouw Chely de poort van de Lurigancho gevangenis in Lima uit. De Peruaanse oud kolonel werd vorige week woensdag vrijgelaten, na een gevangenschap van acht jaar en tien dagen wegens vermeende drugshan
LIMA – David de Vinatea loopt hand in hand met zijn vrouw Chely de poort van de Lurigancho gevangenis in Lima uit. De Peruaanse oud kolonel werd vorige week woensdag vrijgelaten, na een gevangenschap van acht jaar en tien dagen wegens vermeende drugshan

De Vinatea werd op 9 november 1995 gearresteerd. Hij voerde toen het bevel over een legerbasis in het regenwoud van de Amazone. In december 1997 werd hij veroordeeld tot zestien jaar hechtenis.

Leiders van de protestantse gemeenschap van de Peruaanse hoofdstad Lima waren vanaf het begin overtuigd van zijn onschuld. Een internationale coalitie van christelijke organisaties, waaronder Open Doors, oefende jarenlang druk uit op de Peruaanse regering. Vorig jaar besloot president Alejandro Toledo het vonnis te verzachten, waardoor De Vinatea vorige week, acht jaar vóór het einde van zijn straftijd, vrijkwam.

Begeleid door zijn vrouw Chely, zijn zuster en drie volwassen kinderen, David, Daniël en Pamela, liep De Vinatea vorige week de poort van de Lurigancho-gevangenis uit. Tegen vertegenwoordigers van Open Doors die hem bij de gevangenispoort opwachtten, zei hij: „Tegen de broeders van de gevangenisgemeente zei ik altijd dat we een enorme weelde genoten. De weelde dat we wisten dat er 24 uur per dag voor ons werd gebeden, door christenen uit alle tijdzones van de wereld.”

Leiders van de protestantse gemeenschap van Lima denken dat Vladimiro Montesinos, hoofd van de veiligheidsdienst tijdens de regering-Fujimoro, samen met corrupte militaire officieren, De Vinatea onschadelijk heeft willen maken, om hun eigen belangen in de drugshandel veilig te stellen.

„Volgens ons zit kolonel David de Vinatea onschuldig gevangen”, verklaarde dr. Julio Rosas, nationaal voorzitter van de CAMA-kerken, twee jaar geleden tegenover de pers. „Gedurende zijn hele loopbaan erkende de strijdmacht hem als een van de tien meest vooraanstaande legerofficieren. Hij heeft zich bewezen tijdens de operaties die hij in de jungle uitvoerde: het opsporen van drugs en de arrestatie van de handelaars.”

Rosas: „Zijn zaak is behandeld door een door en door corrupt regime, de zogenaamde fujimonten. Het valt voor de huidige overheid niet mee om te bepalen welke rechtszaken bezoedeld zijn door de corruptie.”

De nieuwe president, Alejandro Toledo, begon bij zijn aanstelling een campagne om de regering te zuiveren van corruptie. Ambtelijke molens malen langzaam, zeker in Peru; maar nu is De Vinatea toch van blaam gezuiverd, aldus Open Doors.

Als kolonel maakte De Vinatea „nooit een geheim van zijn evangelische geloof, en dat deed hij ook niet tijdens zijn gevangenschap. Hij leidde bijbelstudies voor de medegevangenen en trad op als een soort gevangenispastor.” Veel van zijn medegevangenen waren veroordeeld voor of verdacht van gezagsondermijnende activiteiten of medeplichtigheid aan de guerrillabeweging. In het kader van de acties tegen het Lichtend Pad werden honderden mensen onschuldig in de gevangenis gegooid.

Gevraagd naar zijn plannen voor de komende tijd, zei De Vinatea: „Rust. Hopelijk kan ik na acht jaar eindelijk de hele nacht doorslapen. In de gevangenis slaap je niet goed. Maar daarna - ik ben de Heere zo veel verplicht. Ik wil mezelf zo veel mogelijk toewijden aan het werk voor de Heere.”

De Vinatea had nog een boodschap voor de mensen op de wereld die hem en zijn gezin gesteund hadden met hun brieven en gebeden: „Ik zei eens dat deze brieven als zuurstof zijn voor ons. Elke brief die aankwam, verschafte me een geweldige vreugde, want dan wist ik: er zijn broeders en zusters die voor me bidden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer