Groei aangifte huiselijk geweld
Het afgelopen jaar moesten in Amsterdam drie keer zo veel mensen voor de rechter verschijnen voor huiselijk geweld als in 2001. Ruim 500 mensen werd dit misdrijf ten laste gelegd, waarvan er 160 een tijdje in de cel moesten doorbrengen. Deze trend zet zich in 2003 verder door.
Deze cijfers maakte het openbaar ministerie in Amsterdam dinsdag bekend tijdens een bijeenkomst in het kader van de Internationale Dag tegen Huiselijk Geweld. Jaarlijks zijn ongeveer 40.000 personen in de hoofdstad, het grootste deel vrouwen, slachtoffer van huiselijk geweld.
De laatste jaren doen slachtoffers echter veel sneller aangifte en komen er veel meer meldingen binnen bij de politie. Dit jaar tot en met oktober kwamen 1127 aangiftes binnen. In 2002 werden 1042 aangiften gedaan tegen huiselijk geweld. In 2001 bedroeg het aantal aangiftes nog maar 386.
Er komen ongeveer drie keer zo veel meldingen binnen als dat er aangifte wordt gedaan. Justitie en politie rekenen erop dat het aantal meldingen de komende jaren flink toeneemt. „Slachtoffers komen veel sneller out of the box”, aldus hoofdofficier van justitie L. de Wit. Vanaf 1 april volgend jaar kan het OM een dader vervolgen als iemand uit de omgeving van het slachtoffer een melding doet.
„Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving, met meer slachtoffers dan enige andere vorm”, aldus burgemeester Cohen tijdens de bijeenkomst. „Meer dan 40 procent van de bevolking is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld.” Het aantal plegers in Amsterdam, overwegend mannen, wordt geschat op 15.000.
De hoofdstad trekt volgend jaar geld uit om het aantal steunpunten uit te breiden van zes naar acht. Elk jaar belanden circa 300 vrouwen en evenveel kinderen bij de verschillende opvangvoorzieningen.
„De stroom vluchtende vrouwen is na de beginjaren niet meer gestopt en gaat tot nu toe onverminderd voort”, aldus A. van den Brink, directeur Vrouwenopvang Amsterdam. Problemen rond huiselijk geweld doen zich volgens haar ook vaker voor bij „nieuwkomers”, vrouwen uit Marokko en Turkije die voor een huwelijk naar Nederland worden gehaald.
De Amsterdamse politie heeft inmiddels meer dan 2000 agenten een training gegeven over hoe om te gaan met huiselijk geweld. Zeshonderd agenten moeten deze cursus nog volgen. Volgens korpschef J. Kuiper helpt het dat de politie zich intensiever bezighoudt met dit soort geweld. „De dader schrikt als wij hem aanhouden en in verzekering stellen. Bij een groot aantal mensen verandert hierdoor al hun gedrag.” Veel veroordeelde geweldplegers worden naar een antiagressiecursus gestuurd.