Kritiek op gedwongen terugkeer Somaliër
AMSTERDAM (ANP). VluchtelingenWerk Nederland vindt het te vroeg en daarom onverantwoord dat Nederland uitgeprocedeerde Somaliërs gedwongen uitzet naar Zuid- en Centraal-Somalië. De veiligheidssituatie in het Afrikaanse land verbetert weliswaar langzaam, maar er is nog veel geweld en sprake van mensenrechtenschendingen. Dat meldde de belangenorganisatie vrijdag naar aanleiding van de gedwongen terugkeer van een 26-jarige Somaliër op 5 november. Hij zwerft nu rond in Mogadishu.
De man was sinds 1994 in Nederland, maar kreeg uiteindelijk geen verblijfsvergunning omdat hij een strafblad had. Hij werd onder begeleiding teruggevlogen naar de hoofdstad Mogadishu. Daar is hij nu zonder familie en opvang. Ook spreekt hij de taal niet. De andere leden van het gezin kregen wel asiel in Nederland.
De man zou vorige week bovendien gewond zijn geraakt door een bomaanslag op een hotel in Mogadishu, zo meldden Somalische media eerder. Daarbij vielen zeker zes doden en enkele tientallen gewonden. Mensenrechtenorganisaties proberen uit te zoeken wat er precies is gebeurd.
Zijn advocaat Els Wantenaar en VluchtelingenWerk zijn zeer bezorgd over zijn situatie. Volgens Wantenaar slaapt hij op het strand. Een hulporganisatie kwam met hem in contact en gaf aan dat er nergens opvang is. Vele ontheemden in Somalië komen terecht in massale kampen die zich rond de hoofdstad hebben gevormd.
De uitzetting van de jongeman was de tweede na een lange periode. Somalië is niet blij met de gedwongen terugkeerders en heeft onlangs met Nederland afgesproken dat dit mondjesmaat gebeurt. Volgens het ministerie van Justitie is deze maand nog geen nieuwe uitzetting gepland. Er is justitie niets bekend over de situatie van de man.