Economie

FNV Bondgenoten dreigt met intrekking centrale afspraak

FNV Bondgenoten dreigt de centrale afspraak om lonen in het tweede ziektejaar te begrenzen naast zich neer te leggen voor werknemers in de metaal. De vakbond is boos vanwege het mislukte overleg over het arboconvenant in de sector, waarin werkgevers, werknemers en de overheid afspraken maken over veilig werk. Dat heeft de vakbond dinsdag gezegd.

ANP
25 November 2003 16:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

„Dat is een heftige uitspraak. Het is niet verstandig om met dreigementen over en weer te gaan", reageert een woordvoerder van werkgeversorganisatie FME–CWM. Het ministerie van Sociale Zaken is minder geschrokken. „Wij gaan ervan uit dat alle partijen die hun handtekening hebben gezet onder het akkoord zich daaraan zullen houden", aldus een woordvoerster.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet kwamen in het najaarsakkoord overeen dat werkgevers maximaal 70 procent van het loon mogen uitkeren aan medewerkers die langer dan één jaar ziek zijn. Na twee jaar ziekte komen de werknemers in aanmerking voor de WAO.

FNV Bondgenoten geeft de werkgevers in de metaalsector de schuld voor het mislukken van het arboconvenant. Zij weigeren volgens de bond concrete afspraken te maken over veiliger werken. De woordvoerder van FME–CWM: „De vakbeweging wil meer verplichtende regels opleggen aan de sector. Daar hebben wij geen behoefte aan, er zijn al teveel regels. Wij willen per bedrijf bekijken waar verbetering nodig is. Daar is geen regelgeving voor nodig."

FNV Bondgenoten heeft een alternatief plan geschreven, omdat het volgens de organisatie hard nodig is de veiligheid van de ruim 300.000 metaalwerknemers tijdens het werk te verbeteren. De grootste risico’s in de sector zijn volgens de bond tillen, werkdruk, lawaai, oplosmiddelen en lasrook. Omdat de bond op weerstand stuit bij de werkgevers, eist hij dat de overheid zich inzet voor „nadere beleidsregels voor de arbeidsomstandigheden in de sector".

De vakbond lijkt daarvoor een ongelukkig tijdstip te hebben gekozen. Het kabinet is namelijk bezig overbodige regelgeving te schrappen. De regels uit de Arbowet zijn daarbij één van de prioriteiten van het ministerie van Sociale Zaken.

Deze zomer mislukte ook het overleg over het arboconvenant in de informatie– en communicatietechnologie (ICT) door meningsverschillen over de aanpak en financiering van het convenant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer