Synode PKN onderstreept belang catechese
De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft donderdag besloten de twee jeugdwerkorganisaties binnen de kerk, JOP en de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), te vragen „speciale aandacht te besteden aan catechetische leerdoelen.”
Tijdens de eerste dag van de tweedaagse najaarssynode, in Lunteren, nam de synode de handreiking ”Een 10 voor catechese” aan, met enkele wijzigingen. De notitie is bedoeld om het gesprek over de catechesepraktijk in gemeenten te stimuleren. Diaken B. J. Robbers (classis Amsterdam) diende een motie in waarin hij onder meer voorstelde de beraadsgroep die de handreiking heeft opgesteld niet te ontbinden. Hij wilde een vervolgberaadsgroep catechese laten benoemen, waaraan ook predikanten en catecheten zouden kunnen deelnemen. Dat voorstel haalde het echter niet.
PKN-scriba dr. A. J. Plaisier stelde voor om wel een onderdeel aan de besluitvorming toe te voegen waarin aan de twee jeugdwerkorganisaties binnen de kerk, JOP en HGJB, gevraagd wordt „speciale aandacht te besteden aan catechetische leerdoelen.” Ook zouden de organisaties moeten proberen „een curriculum en modellen voor een catechetisch programma in (leeftijds)fasen aan te reiken, rekening houdend met ontwikkelingspsychologische en didactische criteria.” De scriba pleitte er daarnaast voor te besluiten dat het onderwerp ”catechese” eens in de vier jaar op de agenda van de synode moet terugkomen.
Familie
Alle gemeenten binnen de Protestantse Kerk krijgen een gespreksnotitie toegestuurd over het thema ”familie”. Eerst zal de tekst echter nog wat worden aangepast. Er is meer aandacht nodig voor de „weerbarstigheid” van het leven, vinden de synodeleden in Lunteren.
De synode boog zich gisteren over de handreiking ”Familie als gegeven, leven in een web van relaties”. Het is de bedoeling om ieder jaar één ethisch thema te kiezen en hier een notitie over te schrijven, aldus synodevoorzitter ds. K. van den Broeke.
De Protestantse Kerk had Rob Bijl, adjunct-directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), uitgenodigd op de familienota te reflecteren. „De samenstelling van families zal de komende tijd sterk veranderen”, aldus Bijl. „Over dertig jaar is de helft van de huishoudens een eenpersoonshuishouden. Mensen zullen op een andere manier in het leven staan. Die ontwikkeling moet de kerk niet onderschatten.”
Bijl vindt het goed dat de kerk aandacht besteedt aan zo’n „vanzelfsprekend” onderwerp als familie. Het SCP, dat onderzoek doet naar de kwaliteit van leven van burgers, is vaak gefocust op misstanden, problemen en moeilijke kwesties. In de nota mist hij echter „een beetje bescheidenheid.” Ook heeft de brochure volgens hem een wat „zorgelijke toon.”
De synodeleden vonden de nota een goede handreiking om over het onderwerp familie in gesprek te gaan. Maar de brochure gaat volgens ouderling-kerkrentmeester G. Lunshof (Venlo) te veel uit van het ideale, „brave” gezin. „De realiteit is vaak heel anders.”
Ds. H. A. Smits (Wognum) zei namens de commissie van rapport dat de nota best wat „actueler” en „weerbarstiger” had mogen zijn. Ook de voorzitter van de generale raad van advies, dr. R. de Reuver, vond het document „te veel een mooie preek.” Er is volgens hem meer aandacht nodig voor theologische onderbouwing en de „weerbarstigheid” van het leven.
Scriba dr. A. J. Plaisier ging ook nog even op dat woord in. De gebrokenheid van het leven zal een plaats in de notitie krijgen, zo zei hij, „zodat de lezer zich er beter in kan herkennen.” Ook naar de theologische onderbouwing zal worden gekeken. Deze toezegging was voor de synodeleden voldoende om groen licht te geven aan het beschikbaar stellen van de handreiking voor gesprek in de gemeenten.
Ambten
Gisteravond hield de synode een „verkennende bespreking inzake het ambt” op basis van de nota ”Het ambt in discussie”. In dit document, geschreven door dr. Plaisier, worden vragen en knelpunten rond het functioneren van het ambt in de kerk besproken. Diaken L. van der Weerd-Hogeweg (Wieringerwaard) wilde de synode een hart onder de riem steken. In haar gemeente, met zo’n 125 leden, is er een kerkenraad van ruim 20 leden. „We willen vanuit die situatie pionieren in het donkere Noord-Holland.”
Ds. H. A. Smits en ds. H. Gijssen (Holten) pleitten voor meer aandacht voor het „ploeteren” in het ambt en voor „de achterkant van het borduurwerk” in de nota. Dr. Plaisier noemde het gesprek afsluitend „een prima inzet op de discussies die wij in volgende vergaderingen gaan voeren.” Verder benadrukte hij –na vragen hierover uit de zaal– het belang van het ambt van alle gelovigen.