Scoren met je werkstuk

Een met de hand geschreven werkstuk, daar kun je zelfs als zes- of achtjarige op school niet meer mee aan komen, moeten ze bij uitgeverij Transposia hebben gedacht.

25 November 2003 15:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Speciaal voor deze leeftijdsgroep is een cd-rom op de markt gebracht die kinderen helpt om een mooie presentatie te maken én als ze ouder zijn moeiteloos over te stappen op een professioneel programma als Word.

Alle basisfuncties van een tekstverwerker zijn aanwezig. Kinderen kunnen naar hartelust oefenen met het plakken, knippen en kopiëren van tekst. Met een of twee muisklikken zetten ze een van de vele afbeeldingen, geluidsfragmenten (van gekakel tot klokgelui) of filmfragmenten (van ruisende branding tot spelende kinderen) tussen de tekst. Niet elke afbeelding is even onschuldig. Je kunt niet alleen kiezen voor lieve eendjes, maar ook voor een afschuwelijke trol of een enge tovenaar. Overigens is het gros van de plaatjes wel acceptabel.

Een woordenlijst geeft per onderwerp aan welke woorden het kind kan gebruiken in zijn werkstuk. Onder het kopje milieu staat bijvoorbeeld onder andere afval, composthoop en energie genoemd. Zo kan het kind zich een beeld vormen van onderwerpen die raakvlakken hebben met het thema. Met één muisklik zet je het woord in de tekst. Dat scheelt tikfouten, maar leert het kind niet nadenken over de juiste spelling van een woord. Het is overigens interessant te bedenken wat de juf of meester van groep 4 ervan vindt als de leerling zich aan de lopende band van woorden als ”immigranten”, ”specerijen” en ”continent” bedient.

De uitgever is in zijn nopjes met de functie ”tekstballon”, waarmee je de ingetikte tekst door de pc kunt laten voorlezen. Handig om spelfouten uit je tekst te halen, meldt het persbericht. In de praktijk zal daar weinig van terechtkomen, blijkt bijvoorbeeld uit de kromme manier waarop de computerstem het (goedgespelde!) woord ”stukje” uitspreekt.

Met ”Diggi’s Tekendoos” kunnen kinderen vanaf vijf jaar zelf illustraties maken, die daarna in een handomdraai in een tekstdocument zijn te plaatsen. Het programma verschilt in opzet weinig van ”Diggi’s Schrijfblok”, de plaats van menubalken en knoppen komt grotendeels overeen. De vele afbeeldingen die de tekstverwerker bevat, zitten ook in het tekenprogramma, met het verschil dat het kind de illustraties gemakkelijk kan aanpassen, bijvoorbeeld door andere kleuren te kiezen.

”Diggi’s Tekendoos” werkt ongeveer op dezelfde manier als Paint, het tekenprogramma dat standaard op alle pc’s met Windows zit. Wel is het tekenprogramma van Transposia gebruiksvriendelijker en heeft het veel meer mogelijkheden.

”Diggi’s Schrijfblok” en ”Diggi’s Tekendoos”, uitg. Transposia, Gent, 2003; € 24,95 per stuk. Systeemeisen: Pentium 133, 32 Mb RAM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer