Moeizame zoektocht naar pensioenalternatieven
DEN HAAG (ANP). Het overleg tussen het kabinet en de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over de verlaging van de pensioenopbouw is vooral een moeizame zoektocht naar alternatieven. Als er minder wordt bezuinigd op de pensioenopbouw, zoals de oppositiepartijen willen, slaat dat een gat van al snel enkele honderden miljoenen. Dat moet gevuld worden door elders te besparen.
Op dit moment wordt vooral gekeken binnen het pensioenstelsel. Zo ligt er een voorstel op tafel om te snijden in het nabestaandenpensioen. Maar de kans dat dat het haalt, is volgens ingewijden klein. CDA, ChristenUnie en SGP - die het gezin hoog in het vaandel hebben staan - voelen er niets voor. Ook de vakcentrale FNV heeft donderdag in reactie op een bericht in de Volkskrant al laten weten tegen een ingreep in het nabestaandenpensioen te zijn.
Andere mogelijkheden, zoals het beperken van de pensioenopbouw voor de hogere inkomens, stuiten op bezwaren bij VVD en ook CDA. Mogelijk zal er dus buiten het pensioenstelsel moeten worden gespeurd naar alternatieve bezuinigingen. In de sociale zekerheid bijvoorbeeld. Maar ook dat wordt niet makkelijk. Na alle bezuinigingen van het kabinet zijn er geen pijnloze keuzes meer, zegt een ingewijde.
Het pensioenplan van het kabinet houdt in dat de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 wordt beperkt van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Hiervoor bestaat onvoldoende steun in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Het kabinet moet dus draagvlak zoeken bij de oppositie. Die wil een hogere pensioenopbouw, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij 2 procent, en heeft ook allerlei andere eisen. Het pensioenplan zou een bezuiniging van bijna 3 miljard moeten opleveren, de grootste uit het regeerakkoord.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat al sinds vorige week met de pensioenwoordvoerders van de vijf oppositiepartijen. Ook VVD en PvdA zijn er steeds bij. Hoewel alle betrokkenen zeggen dat de sfeer goed is, lijkt er nog weinig schot in te zitten. Wegens afwezigheid van Dijsselbloem ligt het overleg tot maandag stil. Het is onduidelijk wanneer een akkoord te verwachten valt.