’Saddam Hussein vertrouwt op geheim netwerk’
De verdreven Iraakse president Saddam Hussein houdt zich staande dankzij een geheim netwerk dat hij los van zijn veiligheidstroepen en –diensten achter de hand heeft gehouden. Dit meldde het Franse dagblad Le Figaro in de editie van dinsdag.
De Iraakse dictator zou sinds het einde van de jaren negentig uitgebreide voorzorgsmaatregelen hebben getroffen voor het geval de Amerikanen Irak zouden veroveren.
De Amerikaanse troepen trokken op 9 april Bagdad binnen. Saddam Hussein heeft toen naar verluidt vrijwel alle contacten met zijn actieve veiligheidsapparaat verbroken. Hij ging toen verder met kleine groepen getrouwen die tot dan toe geen rol speelden in het veiligheidsapparaat en een ’slapend netwerk’ vormden voor het geval dat Saddams Irak zou vallen.
Het is een los netwerk van partijleden, stam– of clangenoten en zakelijke contacten wat Saddam Hussein verborgen had gehouden voor zijn officiële veiligheidsdiensten.
Zo had de president onder meer een geheime tak van zijn Baath–partij achter de hand die geen banden onderhield met de strijdkrachten, milities of geheime diensten. Saddams naaste medewerkers en zelfs zijn naaste familie wisten volgens de bronnen van Le Figaro niets van Saddams slapende reserve.
Dat verklaart volgens het dagblad dat de bezetters er niet in slagen Saddam Hussein te traceren, ondanks het feit dat zij inmiddels tal van topfiguren van zijn voormalige regime hebben opgepakt.
Saddam Hussein zou zich in de ’Soennieten Driehoek’ bevinden, een gebied ten noorden van Bagdad waar veel bewoners fel tegen de bezetters zijn. Hij vertrouwt op de voorheen slapende netwerkjes die hij tot leven wekt met geld en instructies. Geld is geen probleem. Volgens een ex–partijlid van de Baath zette Saddam Hussein als vice–president in 1972 al 5 procent van de olie–inkomsten voor zichzelf opzij. Het geld staat in het buitenland en wordt beheerd door zakenconnecties die voor hun diensten worden betaald. Voorts beschikt de voortvluchtige leider waarschijnlijk over een vermogen aan cash. Wapens en munitie zijn voor de oorlog in maart uitbrak door het land verspreid verborgen voor eventuele acties tegen bezetters.
Saddam Hussein zou recent nog zijn gezien door twee Baathisten uit zijn slapend netwerk in de provincie Diyala, ten noordoosten van Bagdad. De twee werden gesommeerd de leider te ontmoeten en troffen hem in grot bij het dorp Masadeh. De leider was net bezig haastig zijn biezen te pakken als gevolg van Amerikaanse troepenbewegingen in de streek.
Het is evenwel onduidelijk of en in hoeverre de rondtrekkende voortvluchtige effectief leiding geeft aan anti–Amerikaanse aanslagen. Maar waarnemers zien bijvoorbeeld achter de moord op een Spaanse diplomaat in Bagdad in september duidelijk de hand van Saddam Hussein. Die had een hekel aan deze diplomaat en maakte tegenover hem eerder geen geheim van zijn woede over de pro–Amerikaanse politiek van de Spaanse regering. Saddam Hussein vond dat Spanje een vriend van Irak moest zijn. Hij had naar verluidt een grote bewondering voor Spanje en de voormalige Spaanse dictator Franco.