Politiek

Pensioenopbouw van 2 procent kost 1,3 miljard

DEN HAAG (ANP). Als de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 wordt verlaagd naar 2 procent in plaats van naar 1,75 procent van het inkomen, kost dat de schatkist 700 miljoen euro. Dat bedrag loopt in 2017 op naar 1,3 miljard. Ingewijden hebben dat dinsdag gezegd.

12 November 2013 19:13Gewijzigd op 15 November 2020 06:57
beeld ANP
beeld ANP

Het kabinet onderhandelt sinds vorige week met de oppositiefracties CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over zijn plan om de pensioenopbouw te verlagen en zo een bezuiniging van bijna 3 miljard binnen te halen. Steun van de oppositie is nodig om dit voorstel door de Eerste Kamer te krijgen, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 procent naar 1,75 procent. De oppositie vindt dat veel te ver gaan, net als vakbonden en werkgevers. Het CDA en de sociale partners willen dat een opbouw van 2 procent mogelijk blijft. Ook de andere oppositiefracties willen een hogere pensioenopbouw dan 1,75 procent.

Het kabinet had in het sociaal akkoord 250 miljoen uitgetrokken om zijn pensioeningreep wat minder fors te maken. De sociale partners ontwierpen met dat bedrag een bijspaarregeling, waarmee een opbouw van 1,85 procent per jaar kan worden gehaald. Over dit ingewikkelde plan is echter niemand enthousiast en het is zo goed als zeker van de baan.

Dinsdag hebben minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de pensioenwoordvoerders van de vijf oppositiepartijen weer om tafel gezeten. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA waren erbij. Volgens de Kamerleden Carola Schouten (ChristenUnie) en Steven van Weyenberg (D66) zijn er net als maandagavond allerlei varianten verkend. „We komen elke dag een stapje verder”, zei Schouten.

Het overleg gaat woensdagavond verder. Naar verwachting worden deze week nog geen knopen doorgehakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer