Economie

Nibud: consumenten laten veel geld liggen

RIJSWIJK (ANP). Een grote meerderheid van de consumenten laat onbewust honderden euro’s aan besparingen liggen op verzekeringen, energie en telecomdiensten.

12 November 2013 16:54Gewijzigd op 15 November 2020 06:57
beeld ANP
beeld ANP

Slechts een kwart van de consumenten weet hoe hoog zijn huur of hypotheek is. 31 procent beseft hoeveel per maand aan energie wordt uitgegeven. 51 procent gaf vorig jaar in het rapport ”Geldzaken in de praktijk” aan daarin weinig interesse te hebben. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwijst naar die ervaringscijfers in een reactie op de campagne ”Niets doen kost je poen”. De voorlichtingscampagne van ConsuWijzer is dinsdag in gang gezet met het oog op de ‘overstapweken’ aan het einde van het jaar.

Zorgverzekeraars, energieleveranciers en telecomaanbieders zijn volop aan het stunten met hun tarieven. Vooral bij zorgverzekeraars is het onrustig, nu HEMA zich op die markt heeft begeven en alle ziektekostenverzekeraars hun tarieven hebben verlaagd. „In de markt worden veel overstappers verwacht”, zegt Gabriëlle Bettonville van Nibud.

Volgens Nibud is het via haar adviessite persoonlijkbudgetadvies.nl na te gaan hoeveel op vaste lasten kan worden beknibbeld. Bettonville: „Je moet elk jaar alle abonnementen en verzekeringen een keer tegen het licht houden. Soms hebben mensen geen auto meer, maar zijn ze wel lid van de ANWB. Of ze hebben een doorlopende reisverzekering, terwijl ze een keer per jaar met vakantie gaan.”

Gemakzucht en desinteresse zijn volgens ConsuWijzer de boosdoeners. Daarom moet volgens deze organisatie geld besparen vooral ‘leuk’ zijn. „Het is fijner de feestdagen in te gaan in de wetenschap dat je een paar honderd euro hebt verdiend.” ConsuWijzer claimt dat de energierekening met 450 euro omlaag kan en op financiële producten tot ruim 900 euro kan worden bespaard.

Ben Woldring, eigenaar van diverse vergelijkingssites, beaamt dat op het gebied van energie flink kan worden bezuinigd. Meer dan de helft van de particuliere verbruikers oriënteert zich niet op prijzen, maar blijft klant bij zijn vaste energiemaatschappij. „Dat worden slapers genoemd. Het aantal mensen dat blijft zitten, is groter dan het aantal overstappers”, zegt hij.

Op zijn vergelijkingssite Gaslicht.com concurreren de energieleveranciers fiks met ‘welkomstpremies’ van 120 tot 190 euro. Woldring rekent voor dat een gemiddeld gezin van vier personen bij de goedkoopste energieleverancier 2400 euro per jaar kwijt is. Dat is 346 euro per jaar voordeliger dan de gemiddelde prijs bij de ‘grote drie’, Nuon, Essent en Eneco. „Met een paar muisklikken heb je toch snel geld verdiend”, aldus Woldring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer