Buitenland

Twee gijzelaars in Colombia vrijgelaten

Colombiaanse rebellen hebben gisteren een Duitse vrouw en een Spaanse man vrijgelaten die ruim twee maanden geleden door hen waren ontvoerd. Over vijf andere buitenlanders die door de rebellen worden gegijzeld, is gezegd dat zij mogelijk voor de Kerst worden vrijgelaten.

AP
25 November 2003 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), de kleinste van twee guerrillabewegingen in Colombia, droeg de Duitse Reinhild Weigel en de Spanjaard Asier Huegen Echeverria over aan een humanitaire commissie die met een helikopter van het Rode Kruis naar een junglegebied in het Sierra-Nevadagebergte was gevlogen om de gijzelaars op te pikken. De commissieleden vlogen daarna met het tweetal naar het vliegveld van Valledupar, gelegen aan de voet van het gebergte, waar zij contact konden opnemen met familieleden. Het tweetal heeft ontberingen doorgemaakt, maar maakte een gezonde indruk. Zij zeiden niet te zijn mishandeld.

Een van de geestelijken die de gijzelaars opving, de rooms-katholieke kerkleider Dario Echeverri, zei dat de rebellen hebben beloofd de resterende gijzelaars voor de Kerst in vrijheid te stellen.

De vrijlating na 74 dagen gevangenschap vond plaats nadat een delegatie van VN-vertegenwoordigers, mensenrechtenactivisten en kerkelijke functionarissen een bezoek had gebracht aan dorpen in het gebergte. De rebellen hadden het bezoek geëist als voorwaarde voor de invrijheidstelling.

ELN-rebellen ontvoerden het tweetal op 12 september samen met twee Britten en vier Israëliërs, toen zij een bezoek brachten aan een archeologische ruïne in het gebergte. Een van de Britten, de tiener Matthew Scott, wist later te ontsnappen. De rebellen zeiden de gijzeling uit te voeren om de aandacht te vestigen op de ontberingen van de indiaanse bevolking van de Sierra Nevada vanwege operaties van het leger en paramilitaire groepen.

Colombia kent het grootste aantal ontvoeringen per jaar, ongeveer 3000. De meeste ontvoeringen worden gepleegd om losgeld te eisen. Behalve het ELN is ook de grotere guerrillabeweging FARC actief in de ontvoeringsbranche.

Het Colombiaanse leger heeft vermoedelijk het levenloze lichaam van een Japanse zakenman gevonden, die drie jaar geleden in de hoofdstad Bogota werd ontvoerd.

Het in een camouflagepak gehulde en met kogels doorzeefde lichaam, dat werd gevonden in de provincie Cundinamarca in Centraal-Colombia, behoorde zeer waarschijnlijk toe aan Chikao Muramatsu, een van de directeuren van het Japanse Yazaki Ciemel, een fabrikant van auto-onderdelen. Muramatsu werd in februari 2001 door criminelen ontvoerd, maar was naar verluidt al enige tijd in handen van de FARC, die tussen de 10 en 25 miljoen dollar losgeld voor hem vroeg.

Volgens de legercommandant hebben de rebellen de Japanner vermoord omdat een legerpatrouille te dicht bij hen in de buurt kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer