Buitenland

Compromis VS en Europa over Iran

De Verenigde Staten en Europese landen hebben maandag na een dagenlange impasse een compromis bereikt over de inhoud van een resolutie die het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) opstelt over het nucleaire programma van Iran.

AP
25 November 2003 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Diplomaten die nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen zeiden dat de ontwerptekst formeel is voorgelegd aan de bestuursraad van het IAEA, die morgen opnieuw over het Iraanse atoomprogramma zal vergaderen.

Het bereiken van het compromis maakt een einde aan de harde confrontatie afgelopen week tussen de VS enerzijds en Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië anderzijds. Volgens de VS wees alles erop dat Iran de afgelopen achttien jaar het non-proliferatieverdrag voor kernwapens heeft geschonden met geheime programma’s voor de verrijking van uranium en de productie van plutonium. De VS wilden dat Iran hiervoor werd gestraft, mogelijk met door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgelegde sancties, waarmee in de resolutie gedreigd moest worden. De Europese landen stelden echter een veel gematigder resolutie voor, gesteund door het gros van de leden van de bestuursraad van het IAEA, waarmee zij Teheran wilden bedanken voor de recente openheid over zijn atoomprogramma’s en het stopzetten van de verrijking van uranium vorige maand.

Met het oog op de weerstand tegen haar voorstel in de bestuursraad verzachtte de Amerikaanse regering maandag haar standpunt en eiste alleen nog een resolutie waarin impliciet met maatregelen werd gedreigd in het geval Teheran opnieuw in de fout gaat. Volgens de diplomaten hebben de Europeanen uiteindelijk met dat voorstel ingestemd.

De Iraanse IAEA-gezant, Ali Akbar Salehi, liet zich ongewoon mild over Washington uit en zei dat zijn land tevreden is over de ontwikkelingen. Hij herhaalde dat Iran niet akkoord zou zijn gegaan met een rechtstreekse verwijzing naar sancties. In dat geval was de regering in Teheran waarschijnlijk teruggekomen van concessies om uitgebreide inspecties van zijn nucleaire installaties toe te staan.

De Amerikaanse soepelheid is vermoedelijk voor een deel het gevolg van telefonisch contact tussen de Britse minister van buitenlandse zaken, Jack Straw, en zijn Amerikaanse ambtgenoot, Colin Powell. Diplomatieke bronnen zeiden dat beiden in de afgelopen dagen herhaaldelijk met elkaar hadden gebeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer