Binnenland

„Bewijs tegen GS-lid neemt af”

Van de zaak tegen de Gelderse ex-gedeputeerde W. Scheerder is na vier dagen rechtszittingen niets overgebleven, meent zijn advocaat W. Anker.

ANP
25 November 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Scheerder staat terecht voor corruptie en valsheid in geschrifte, maar Anker denkt dat hij zijn cliënt „bij wijze van spreken in 30 seconden” kan vrijpleiten.

De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag de zaak tegen Scheerder, ex-ambtenaar H. de S. en directeur E. Landman van evenementenbureau Gelderland Events na een maand uitstel hervat. Justitie verdenkt het drietal van fraude, omkoping, corruptie en valsheid in geschrifte rondom het evenementenbeleid, waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten.

Uit drie handschriftonderzoeken bleek vrijdag dat het zeer twijfelachtig is of Scheerder een brief met vergaande beloften over provinciaal geld voor het evenementenbureau heeft geschreven. Scheerder heeft steeds gezegd dat zijn handtekening onder die brief is vervalst, mogelijk door medeverdachte De S., die eerder toegaf dat hij de handtekening van de Gelderse commissaris van de Koningin, J. Kamminga, heeft vervalst.

Scheerder verstuurde wel een brief aan de bank waarin hij stelde dat Gelderland een overeenkomst zou sluiten met het evenementenbureau voor het organiseren van grote festiviteiten. Gedeputeerde Staten waren daar inhoudelijk wel mee akkoord gegaan, maar er zaten nog veel juridische haken en ogen aan het voorstel. „Ik zag meteen dat het een bijzonder stomme brief was”, zei Kamminga, die vrijdag voor de rechtbank moest getuigen.

GS wilden toch collegiale verantwoordelijkheid voor de verkeerde brief nemen, maar toen in de week na de ontdekking ervan bleek welke strafrechtelijke consequenties het schrijven kon hebben, heeft Kamminga sturend opgetreden en lieten GS hun collega vallen. Oud-griffier Ch. Crasborn, die vrijdag ook moest getuigen, sloot niet uit dat Scheerder dat pas maanden later heeft gehoord.

Kamminga noemde een aantal van zijn eerdere uitspraken „misverstanden.” Zo heeft hij nooit gedreigd met een aanwijzing van de minister van Binnenlandse Zaken als Scheerder niet zou opstappen als bestuurder. „Er speelde tegelijkertijd een andere zaak in onze provincie, waarin dat aan de orde was. Dat is door elkaar gehaald”, hield Kamminga vol, hoewel ook een jurist onder ede heeft verklaard dat hij dat dreigement heeft gehoord.

De commissaris erkende dat hij zich bij de rijksrecherche enkele malen heeft vergist in feiten. „Maar ja, het was allemaal nog vers en je denkt: tjonge, tjonge wat een imagoschade en dat probeer je te beperken”, aldus Kamminga, die nog steeds van mening is dat Scheerder hem heeft misleid. „Er zat een begin van opzet in.”

Kamminga gaf toe dat het evenementenbeleid al langer was omgeven door „gedoe en gerommel.” Topambtenaar A. Eijgenraam vertelde dat het integriteitsbeleid van de provincie tot anderhalf jaar geleden bestond uit een papiertje waarop stond dat ambtenaren giften en geschenken boven de 2000 gulden moesten melden bij een meerdere. Dat papiertje lag op een dag in 1995 op de bureaus van de ambtenaren. „Je moest als het ware een beetje integer zijn”, aldus de ambtenaar. Pas na de miljoenenstrop met het evenementenbeleid heeft Gelderland een strikt integriteitsbeleid en een klokkenluidersregeling opgesteld.

De rechtbank ging dinsdag verder met het uitpluizen van de bruiloft van Scheerder. De ex-gedeputeerde zou anderen daaraan hebben laten betalen, maar zijn advocaten zeggen dat uit het door de rechtbank bevolen aanvullend onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat hij daar niets mee te maken heeft gehad. De rechtbank wil vier getuigen over die bruiloft horen. Mogelijk moet ook Kamminga nog eens terugkomen, omdat er vrijdag onbekende provinciale stukken opdoken, die de rechtbank nog moet bekijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer