Herstel Ahold bepaalt bonus topman
Ahold-topman Anders Moberg krijgt dit jaar een maximale bonus van 2,45 miljoen euro (2,5 keer zijn jaarsalaris) als hij het veelgeplaagde grootgruttersconcern op drie terreinen financieel boven verwachting laat presteren. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de bonus onterecht omdat de gestelde eisen „tot het normale takenpakket van een bestuursvoorzitter behoren.”
Ahold kwam maandag nabeurs met de bonuscriteria naar buiten. Eerder dit jaar leidde het beloningspakket van de opvolger van de opgestapte Ahold-baas Cees van der Hoeven tot grote verontwaardiging bij grote en kleine beleggers en het publiek. Moberg had in eerste instantie een gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro bedongen, plus een vertrekpremie van 6 miljoen euro. Na de commotie die hierover ontstond, zag hij hiervan af.
De raad van commissarissen stelt nu jaarlijks de criteria op voor de te verdienen extraatjes voor Moberg. Als het hem lukt om het supermarktconcern boven verwachting te laten draaien wat betreft de kasstroom, de voorraaddagen en de investeringen in materiële activa, dan maakt hij een goede kans op de maximale bonus van 2,45 miljoen euro. Lukt dat niet, dan krijgt hij maximaal 175 procent extra over de acht maanden salaris die hij in 2003 geniet (980.775 euro). Over een volledig jaar zou dat 1,5 miljoen euro zijn.
Ahold blijft „uit concurrentieoverwegingen” vaag over de exacte inhoud van de doelen die Moberg dient te bereiken. Wel is duidelijk dat hij met een uitgewerkte (financiële) strategie moet komen die goed valt bij de commissarissen, de aandeelhouders en de financiële wereld. Ook controle van de cijfers moet beter. Boekhoudschandalen bij Ahold-dochters deden het concern eerder dit jaar bijna de das om. Bovendien moet Moberg bij de Amerikaanse probleemdochter US Foodservice „een nieuw management aanstellen.” In oktober benoemde Moberg de Amerikaan Lawrence S. Benjamin als nieuwe topman bij het bedrijfsonderdeel waar voor bijna 1 miljard euro is gefraudeerd.
Van de drie criteria weegt het financiële criterium het zwaarst. Als Moberg daar heel erg zijn best voor doet, kan hij 70 procent van de bonus binnenhalen. De maximale beloning voor nieuwe strategieën is hooguit een kwart bonus waard. Het derde criterium telt voor hooguit 6 procent mee.
Moberg en de commissarissen leggen het bonuspakket woensdag voor aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Directeur Peter Paul de Vries van de VEB is van plan protest aan te tekenen. „Dit is het normale werk van een topman bij een grote onderneming”, aldus De Vries. Mobeg krijgt daar volgens de beleggersvoorman met een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro een heel fatsoenlijke beloning voor. „Bonussen zijn voor buitengewone prestaties.”
Bovendien moet Ahold verschillende financiële prestaties laten zien over het lopende boekjaar, vindt De Vries. Dat die geheim zouden moeten zijn, betitelt hij als „smoesjes.” „De gegevens staan ieder jaar in het jaarverslag of zijn daar uit af te leiden. Bovendien had Ahold voor genoeg andere prestaties kunnen kiezen.”
De pensioenfondsen ABP en PGGM voeren woensdag in Amsterdam bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold gezamenlijk het woord. „We hebben besloten om de woordvoering samen te doen”, aldus een woordvoerder van het ABP. „We willen actief de dialoog aangaan.” De pensioenfondsen vinden dat de beloningscriteria aan de eisen van commissie-Tabaksblat voor goed bestuur moeten voldoen. Die commissie onder leiding van de oud-topman van Unilever presenteert haar definitieve aanbevelingen 9 december.
De woordvoerder van pensioenfond PGGM wil niet vooruitlopen op het debat van woensdag.