Schröder ziet niet veel in belastingverlaging
Bondskanselier Schröder betwijfelt of stimuleringsmaatregelen in de nationale begrotingen zullen resulteren in een versnelling van de economische groei. Hij dringt er wel op aan de wenselijkheid van een dergelijk expansief budgettair beleid te bekijken op gecoördineerd Europees niveau.
De Duitse politieke leider verklaarde gisteren in een interview met het Franse dagblad Le Monde dat hij in zijn eigen land geen belastingverlaging zal toepassen gericht op het bevorderen van de bestedingen. „Ik ben bang dat nationale acties niets uithalen”, aldus Schröder.
Hij verwees daarbij naar de situatie in Japan. Die grootmacht probeerde de afgelopen tien jaar herhaaldelijk, met omvangrijke bedragen, de bedrijvigheid aan te wakkeren, maar alle pogingen bleven zonder succes. Inmiddels heeft de Franse regering een pakket aangekondigd van bijna 1,25 miljard euro (2,75 miljard gulden).
De Belgische minister van Financiën, Reynders, die momenteel onder zijn EU-collega’s de voorzittershamer hanteert, sprak tegenover het persbureau Reuters de verwachting uit dat de economie in de eurozone, de twaalf lidstaten die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd, in het derde kwartaal is gekrompen, als een direct gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. „Ik ben er zeker van dat we geconfronteerd worden met een slecht cijfer”, benadrukte hij. „Als je je realiseert dat het vliegverkeer gedurende vier dagen nagenoeg heeft stilgelegen, is er geen andere conclusie mogelijk.”
De bewindsman denkt dat volgend jaar het gezamenlijk bruto binnenlands product (bbp) met zo’n 1,7 à 1,8 procent zal toenemen, mits althans het herstel in de VS in de eerste helft van 2002 aanvangt. Laat een opleving van de conjunctuur aan de overzijde van de oceaan langer op zich wachten, dan blijft de expansie naar zijn inschatting beperkt tot 1,3 à 1,5 procent.
Rente
Met een omhaal van woorden hield Reynders opnieuw een verkapt pleidooi voor een verdere renteverlaging. „Het is onze plicht om als budgettaire beleidsmakers en als monetaire autoriteiten de goede mix te vinden, met maatregelen in zowel de begroting als op het monetaire vlak en met als doel een hogere groei en een lage inflatie”, zo merkte hij op.