Binnenland

Massaal op de bres voor ongeboren leven

DEN HAAG. Zo’n 1,8 miljoen Euro­peanen steunen het Europese burgerinitiatief voor de bescherming van jong menselijk leven. Het hadden er nog heel wat meer kunnen zijn als de Europese Commissie er niet zulke ingewikkelde formulieren voor zou hanteren. „We zijn heel blij met de brede steun.”

L. Vogelaar
8 November 2013 15:35Gewijzigd op 15 November 2020 06:53
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg donderdag 27.600 steunbetuigingen voor de bescherming van ongeboren leven ter controle aangeboden. Naast coördinator M. van der Mast (r.) staat SGP-Kamerlid Bisschop. beeld RD
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg donderdag 27.600 steunbetuigingen voor de bescherming van ongeboren leven ter controle aangeboden. Naast coördinator M. van der Mast (r.) staat SGP-Kamerlid Bisschop. beeld RD

Bij duizenden stroomden de steunbetuigingen de achterliggende maanden binnen. Nationaal coördinator M. van der Mast en zijn vrouw verwerkten de 5656 papieren handtekeningen een voor een; aan de 21.947 elektronische adhesiebetuigingen hadden ze minder werk.

Ongeveer 1500 papieren steunbetuigingen zijn waarschijnlijk ongeldig. „Bijvoorbeeld doordat er vijftien handtekeningen op één formulier stonden. Dat mogen er maximaal drie zijn. Wij mogen alleen de formulieren gebruiken die de Europese Commissie zelf heeft ontworpen, en die zijn redelijk ingewikkeld. Daardoor worden er fouten gemaakt.”

Europese burgerinitiatieven zijn een nieuwe fenomeen, in 2009 via het Verdrag van Lissabon tot stand gebracht om de betrokkenheid van de burgers bij de Europese Unie te vergroten. Om een initiatief te kunnen indienen en de Europese Commissie te verplichten zich erover te buigen, moet in zeven landen een minimumaantal steunbetuigingen worden verzameld. „Wij halen dat aantal in twintig landen”, zegt Van der Mast. „Nederland is er een van. Het minimum wordt bepaald door het aantal Euro­parlementariërs van een land met 750 te vermenigvulden. In Nederland hadden we 19.500 hand­tekeningen nodig; we hebben er 27.603 verzameld.” Gisteren werden ze in aanwezigheid van een SGP-Kamerlid ter verificatie overhandigd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

„Dit is geen actie tegen abortus, want daar gaat de Europese Commissie niet over”, beklemtoont Van der Mast. „We hopen wel dat dit prolifegeluid vervolgens doorwerkt in de nationale wet­gevingen. Het burgerinitiatief ”Eén van ons” vraagt de Commissie de menselijke waardigheid vanaf de bevruchting te respecteren en een einde te maken aan de financiering van activiteiten waarbij menselijke embryo’s worden vernietigd, op het terrein van volksgezondheid, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingssamenwerking.”

Embryonaal weefsel wordt bijvoorbeeld gebruikt in verjongingscrèmes en vaccinatiestoffen. „Als de financiering stopt, vervalt de economische drijfveer achter tal van dergelijke activiteiten.”

Conservatieve groep

Het burgerinitiatief werd vorig jaar opgezet door christelijke partijen in Spanje en Italië. In Nederland steunde naast CU en SGP ook een groot aantal kerken en maatschappelijke organisaties de actie.

In sommige landen is het tellen nog niet klaar. Het coördinatie­bureau in Brussel maakt maandag het precieze aantal steun­betuigingen bekend. „Het initiatief heeft in bijna alle Europese landen brede steun gekregen. In een aantal rooms-katholieke landen droegen uitspraken van paus Franciscus daaraan bij. Het is een geweldig succes geworden. Ik ben heel blij dat zo veel Europeanen zich het lot van het ongeboren leven aantrekken. Er blijkt een sterke conservatieve groep te bestaan die hecht aan waarden en normen en aan het van God gegeven leven.”

www.demenselijkewaardigheid.nl

Meer over
Ethiek
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer