Buitenland

Nederlandse homobrief valt slecht in Rusland

MOSKOU (ANP). Een brief van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer over het Nederlandse asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo’s, bi’s en transseksuelen (LHBT’s) heeft stof doen opwaaien in Rusland. Met de brief beantwoordde Timmermans meerdere vragen over het asielbeleid voor Russische LHBT’s.

6 November 2013 19:15Gewijzigd op 15 November 2020 06:50
Frans Timmermans. beeld ANP
Frans Timmermans. beeld ANP

Jelena Mizoelina, het hoofd van de commissie voor families, vrouwen en kinderen in de Doema, uitte woensdag felle kritiek op de inhoud. In de brief staat onder meer dat „de situatie van LHBT’s in Rusland uiteraard wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel”.

Mizoelina liet volgens het persbureau RIA Novosti weten dat ze daar een poging in ziet van Timmermans om „Rusland te kleineren”. „De aankondiging is meer dan vreemd”, aldus de conservatieve parlementariër. Mizoelina was een van de ontwerpers van de omstreden Russische wet die ‘homopropaganda’ in het bijzijn van minderjarigen verbiedt.

De afkeuring kwam ook uit onverwachte hoek, van de bekende Russische homorechtenactivist Nikolai Aleksejev. „Uiteraard zijn er gevallen dat iemand asiel moet krijgen”, stelt hij. Maar volgens Aleksejev staan die gevallen zo op zichzelf, dat ze weinig zeggen over het totaalbeeld.

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is naar verluidt kritisch. Rusland zou vooral niet te spreken zijn over een zinsnede waarin Timmermans de voortgang van gesprekken over visumvrij reizen tussen de EU en Rusland zou hebben gekoppeld aan homorechten in Rusland. „Dit grenst aan het absurde”, aldus een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het persbureau Interfax.

Timmermans had de vraag gekregen of Nederland ervoor zou pleiten de gesprekken over visumvrij reizen op te schorten, aangezien Rusland mensenrechten schendt. Hij antwoordde dat in de gesprekken „ruimte is ingebouwd om ook te kijken naar de mensenrechtensituatie”.

Hoewel Timmermans ingaat op het bestaande beleid, is de timing saillant. De verhoudingen tussen Rusland en Nederland zijn al gespannen, onder meer vanwege het vasthouden van het schip Arctic Sunrise door Rusland.

Timmermans vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima eind deze week in Rusland. Ze bezoeken het land ter afronding van het Nederland-Ruslandjaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer